Αυτό το άρθρο είναι 31 μηνών

«Μηλοχρονιά» για Καστοριά, Ζαγορά και Αρκαδία η φετινή

29/09/2022
6' διάβασμα
milochronia-gia-kastoria-zagora-kai-arkadia-i-fetini-273771

της Ελένης Ριζάκη

Αυξημένη παραγωγή και υψηλή ποιότητα χαρακτηρίζουν τη φετινή παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα, εν μέσω συγκομιδής, παρατηρείται δυσκολία στις εξαγωγές και στις πωλήσεις.

Πολλά και μεγάλα τα μήλα Ζαγοράς

Στην αρχή της συγκομιδής βρίσκεται η Ζαγορά, όπως ενημερώνει ο γενικός διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, Διονύσης Βαλασσάς, καθώς μέχρι τώρα έχει συγκομιστεί το 20% της παραγωγής, η οποία φέτος αναμένεται αυξημένη κατά 15%-20%. Επίσης, χαρακτηρίζει «πολύ ικανοποιητική» την ποιότητα και το ποσοστό σε μεγάλα μήλα «είναι υψηλό», σε αντίθεση με πέρυσι, που παράχθηκαν κυρίως μικρά και μεσαία.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αγορά, αυτή χαρακτηρίζεται από την αυξημένη προσφορά της Πολωνίας και από τον φόβο της υποκατανάλωσης, λόγω της σημαντικής θέσης της ενέργειας στις δαπάνες του μέσου νοικοκυριού.

Οι τιμές χονδρικής αναμένεται να μειωθούν κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι. «Θα είναι de facto χαμηλότερη η τιμή, ενώ παράλληλα το κόστος διαχείρισης θα είναι αυξημένο. Στόχος, όμως, είναι να απορροφηθεί το αγροτικό κόστος παραγωγής, κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις. Γιατί χωρίς τον αγρότη δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή», καταλήγει ο κ. Βαλασσάς.

«Μηλοχρονιά» για την Καστοριά

«Δύσκολη χρονιά γενικώς, στην Καστοριά όμως είναι αισιόδοξη η εικόνα»: Έτσι ξεκινά τη δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ορεινών Μήλων Βιτσίου, Δημήτρης Βαενάς. «Υπάρχει μια μεγάλη περιοχή που ποιοτικώς είναι πάρα πολύ καλή. Εξελίσσεται σε μηλοχρονιά το 2022, με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ήδη έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που βοηθάει αρκετά τον χρωματισμό», εξηγεί. Χαρακτηρίζει τις ποσότητες ικανοποιητικές, καθώς η παραγωγή είναι αυξημένη κατά 30%.

Παρ’ όλα αυτά, δυσκολίες παρουσιάζονται στο εμπορικό κομμάτι, καθώς από τη μία πλευρά προβληματίζουν οι εξαγωγές και από την άλλη το ενεργειακό, που επηρεάζει την αποθήκευση. «Η κίνηση είναι χαμηλή για την εποχή, οι τιμές που έχουν ακουστεί είναι απογοητευτικές», επισημαίνει ο κ. Βαενάς, ενώ οι παραγωγοί της περιοχής φοβούνται ότι μπορεί να μη συγκομιστούν μήλα. Ο ίδιος εύχεται «να μη συμβεί κάτι τέτοιο», καθώς «το μήλο έχει μια μεγάλη περίοδο αποθήκευσης, αντοχής και πώλησης».

«Πρωτόγνωρη» σεζόν φέτος για τα μήλα Αγιάς

Στην Αγιά, όπου η παραγωγή μήλων έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα λόγω της επιβολής capital controls στην Αίγυπτο από το ΔΝΤ, αυτήν τη στιγμή συνεχίζεται η συγκομιδή κόκκινου και golden μήλου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, η φετινή χρονιά είναι «πρωτόγνωρη» για τον παραγωγό και «καταστροφική» για την καλλιέργεια των Γκαλά.

«Απεύχομαι να συνεχιστεί αυτό με τις κόκκινες και golden ποικιλίες, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση και διάθεση των προϊόντων. Πολλά περιβόλια είναι ασυγκόμιστα. Οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να σηκώσουν το κόστος της συγκομιδής, μαζί με την αποθήκευση που θα χρειάζονταν τα Γκαλά και πολλοί προτίμησαν να τα αφήσουν ασυγκόμιστα».

Σχετικά με τις αγορές, ελλοχεύει και ο κίνδυνος οι κόκκινες ποικιλίες να έχουν την ίδια τύχη με τα Γκαλά, διότι «πρώτον, η μονοπωλιακή κατάσταση που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με την Αίγυπτο δεν δημιούργησε συνθήκες νέων αγορών. Δεύτερον, κάποια στιγμή ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την Ινδία, αλλά δυστυχώς δεν απέδωσε. Οι μοναδικές αγορές που παίρνουν λίγα και ποιοτικά είναι Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι και Κατάρ. Περιμένουμε να ανοίξει τέλος Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη η αγορά της Ιορδανίας».

Έναρξη συγκομιδής στην Αρκαδία

Στην Πελοπόννησο, η παραγωγή μόλις ξεκίνησε και, όπως λέει ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αρκαδίας, «η παραγωγή είναι καλή. Πλούσια σε ποιότητα και ποσότητα. Μερικές μόνο περιοχές έχουν πρόβλημα με το χαλάζι, κυρίως στη Μαντίνεια». Ο ίδιος προβλέπει πεσμένους ρυθμούς στην αγορά, λόγω Ρωσίας και Αιγύπτου.

Σχετικά με τις ποικιλίες που συγκομίζονται, τώρα στο επίκεντρο είναι τα Σκάρλετ και τα Σούπερ Ρεντ Τσιφ, ενώ τα Ντελίσιους αναμένονται μετά τις 20 Οκτώβρη. Τέλος, στην περιοχή δεν έχει ακουστεί ακόμα κάτι αναφορικά με τις τιμές, καθώς «τα μήλα μπαίνουν στα ψυγεία και προορίζονται είτε για λαϊκές, είτε για μετέπειτα χρήση», εξηγεί ο κ. Τσιοτίνας.

Τι λένε οι εξαγωγείς

Σύμφωνα με τον Incofruit-Hellas, η αδυναμία πώλησης αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο, συνδυαστικά με την απώλεια της ρωσικής και λευκορωσικής αγοράς, παρουσιάζουν μεγάλη ανησυχία. Με το εμπόριο να στρέφεται προς τη Μέση Ανατολή, καταβάλλονται προσπάθειες για το άνοιγμα σε νέες αγορές, «όμως θα χρειαστούν έως και 1-2 χρόνια για να ολοκληρωθούν», τονίζει ο σύνδεσμος.

Ταυτόχρονα, το ενεργειακό πρόβλημα «θα αλλάξει την τιμή αποθήκευσης», οδηγώντας σε πολύ υψηλό κόστος, ενώ η τιμή των μήλων προς εμπορία «παρουσιάζει στασιμότητα, χωρίς βεβαίως να καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής (+35% περ.)».

Επίσης, μεγάλο μέρος της παραγωγής κινδυνεύει να μη συγκομιστεί, με κίνδυνο να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες και να κλείσουν επιχειρήσεις. Βάσει των παραπάνω, «χρειάζεται η χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής αλλά και αποθήκευσης των συγκομισμένων μήλων, η αυστηρή επιτήρηση των εισαγομένων και η άμεση και έγκαιρη δραστηριοποίηση της πολιτείας τόσο διμερώς όσο και διά της ΕΕ για την άρση των περιορισμών εισαγωγών της Αιγύπτου στα μήλα, τουλάχιστον για αυτή την παραγωγική περίοδο».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: