Μηνύματα από ΗΠΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μηνύματα από ΗΠΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία δεν πρέπει να καθυστερήσει, συζήτησαν κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Nathan Sheets, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε ο τελευταίος στον Έλληνα υπουργό στο Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.

Ο Νίκος Παππάς εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δήλωση που, λίγο νωρίτερα, είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, πως τώρα είναι η ώρα να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα υλοποιεί πλήρως τη Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, επιτυγχάνοντας μάλιστα πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Sheets τόνισε από την πλευρά του τη σημασία της τήρησης των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και την πεποίθησή του ότι υπάρχει χώρος να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και την αισιοδοξία του πως αυτό θα συμβεί άμεσα.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως τυχόν επανάληψη της ελληνικής κρίσης δεν θα αποτελούσε καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία και τη γεωπολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα ενόψει της ψηφοφορίας για το Brexit.

Ελάφρυνση του χρέους ζητά ο Lew

Σε δηλώσεις του χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων για τις περικοπές στα δημοσιονομικά είναι πολύ υψηλές. Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει κάποια υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις.

Ο Λιου είπε ότι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, που θα διεξαχθεί το διήμερο 20-21 Μαΐου στη Σεντάι της Ιαπωνίας, θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια «δραματική κρίση» αναφορικά με τους όρους εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής μέρους του χρέους, τον Ιούλιο.

NYT: Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν θα λήξει η κρίση στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα New York Times στο σημερινό κύριο άρθρο της υπογραμμίζει πως “έφτασε η ώρα να βγούμε από τον φαύλο κύκλο και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ελληνική οικονομική δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, με επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει”.

Στο κύριο άρθρο με τίτλο “Έφτασε η ώρα για να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους” η συντακτική ομάδα της εφημερίδας αναφέρεται στις επιπτώσεις που επέφεραν στην ανεργία τα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε από τους διεθνείς πιστωτές της να πάρει τον περασμένο Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει το οικονομικό πακέτο διάσωσης, σημειώνοντας πως η ελληνική βουλή ψήφισε νέα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, την περασμένη Κυριακή, την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες ήταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιπλέον περικοπές.

“Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν εκ νέου, θα ήταν καλό – για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Γερμανία – να εγκρίνουν την δόση του Ιουλίου και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, αλλά χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ”, τονίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters