Μηχανοκίνητη πορεία από αγρότες της Μαγνησίας

Οι  Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου που επάγονται στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου.

Οι αγρότες του ανατολικού Πηλίου ενώθηκαν με τους αγρότες του κεντρικού Πηλίου στο ύψος του περιφερειακού στις 19:00 το απόγευμα και κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου έγιναν και ομιλίες.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ  Γιώργος Ρούσσας, εκ μέρους των ταξικών Σωματείων ο Δημήτρης Μαρκετάκης και την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Η κινητοποίηση αφορούσε τις καταστροφές από τον καιρό σε μια σειρά προϊόντων που δεν αποζημιώνονται από τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες μήλων, κερασιών και αχλαδιών.

Στην παραγωγή του μήλου  υπάρχει κατά τόπους μεγάλη ζημιά, χωράφια άδεια από καρπό λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία και κατά περιοχές έντονο φουζικλάδιο εξαιτίας των απότομων αλλαγών του καιρού. 

Επίσης και στις παραγωγές κερασιών-αχλαδιών υπάρχουν σοβαρές ζημιές από τις απότομες εναλλαγές του καιρού.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας γιατί έχουν γίνει όλα τα έξοδα καλλιέργειας με ένα κόστος παραγωγής πολύ υψηλό και ταυτοχρόνως από μια χρονιά που οι τιμές των προϊόντων ήταν πολύ χαμηλές ώστε να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Οι αγρότες δεν θα περιμένουν κάποιον σωτήρα θα διεκδικήσουν το αυτονόητο, (κάλυψη χαμένου εισοδήματος) για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν.

Επίσης στην κινητοποίηση αναφέρθηκε ότι με το κόστος παραγωγής που έχει φτάσει στον ουρανό και με τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα οι αγρότες θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια και πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Αιτήματα:

-Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

-Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο.

-Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μια επιδότηση σε φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές καθώς και κατάργηση του Φ.Π.Α. στα μέσα και εφόδια, πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.