ΜΚΟ προς ΕΕ: «Κατεβάστε ρολά στη βιομηχανική κτηνοτροφία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

Να βάλουν λουκέτο στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βιομηχανικής κλίμακας καλούνται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ, ύστερα από σχετικό αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων, με στόχο την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Πριν από μερικές μέρες, τέσσερις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές ΜΚΟ της Ευρώπης -Birdlife Europe, FOUR PAWS, Compassion in World Farming και European Environmental Bureau (EBB)- υποστήριξαν σε από κοινού ανακοίνωση ότι «ο τερματισμός της βιομηχανικής εκτροφής ζώων» θα ήταν μια «αποτελεσματική στρατηγική» για τον μετριασμό της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και θα συνέβαλλε στην υλοποίηση της φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα και τη δημόσια υγεία μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι τέσσερις οργανώσεις ανέφεραν ότι τα τρέχοντα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλη την Ευρώπη «μετατοπίζουν την πίεση στους καταναλωτές» και εξέφρασαν τη λύπη τους που «όλες οι κυβερνήσεις μέχρι στιγμής έχουν αγνοήσει τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή τη βιομηχανική κτηνοτροφία, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα».

Οι ΜΚΟ σημείωσαν ότι «μεγάλα λόμπι βιομηχανικής κτηνοτροφίας» πιέζουν για περισσότερη υποστήριξη και ασφαλή πρόσβαση στην ενέργεια, αλλά είπαν ότι η ΕΕ «θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτική σε ποια δημόσια αγαθά να επενδύσει» σε αυτές τις περιόδους ενεργειακής ανασφάλειας.

Η Όλγα Κήκου, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της «Compassion in World Farming», δήλωσε: «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτή την παράλογη κατάσταση, όπου οι λομπίστες των αγροτικών επιχειρήσεων ζητούν συνεχώς και αδιακρίτως υποστήριξη από την ΕΕ, ακόμη και σε στιγμές όπως αυτές».

Οι οργανώσεις ζητούν να δοθεί περισσότερη ώθηση προς τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης για τη βελτίωση της διατροφής των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος και των αγροτών, τονίζοντας ότι η βιομηχανική κτηνοτροφία έχει βλάψει τη δημόσια υγεία, ενθαρρύνοντας την υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων.

«Τώρα είναι η ώρα για τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να κρατούν τις εργοστασιακές μονάδες στη μηχανική υποστήριξη. Η βιομηχανική εκτροφή εκμεταλλεύεται ανελέητα τα ζώα, επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη και συνδέεται με τεράστιο κόστος κατανάλωσης ενέργειας», κατέληξε η κα Κήκου.