Μνήμες Γαίες: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσιάζουν στην Πάτρα τη μεγάλη έκθεση «Μνήμες Γαίες: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο «ΑΙΓΛΗ» μέχρι τις 25 Ιουλίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία, τα εντυπωσιακά τοπία τους, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο, τον Χελμό – Βουραϊκό, τη Σητεία, την περιοχή Γρεβενών Κοζάνης και τα νησιά Κεφαλονιά – Ιθάκη, καθώς και το Όρος Τρόοδος στην Κύπρο.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα εκθέματα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τις οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα πέντε Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων, θαλάσσιων οργανισμών, όπως όστρακα και κοράλλια, ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από τη Λέσβο.

Μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, 177 περιοχές σε 46 χώρες.