Ολοκλήρωση επαναξιολόγησης Γεωπάρκου Βίκου-Αώου

11/07/2024
2' διάβασμα
oloklirosi-epanaxiologisis-geoparkou-vikou-aoou-326166

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επαναξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου που πραγματοποιήθηκε από τις 3 ως τις 6 Ιουλίου 2024. Σκοπός της αποστολής ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον η περιοχή του Βίκου- Αώου, που έχει οριστεί ως Γεωπάρκο από το 2010, συνεχίζει να πληροί τα κριτήρια ώστε να παραμείνει ως ισότιμο μέλος με τα υπόλοιπα 212 αναγνωρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO. Μέλη της ειδικής αποστολής αξιολόγησης που όρισε το Γραφείο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ήταν η κα Alessia Amorfini, από το Γεωπάρκο Apuan Alps στην Ιταλία, και η κα Nancy Sauer, από το διακρατικό Γεωπάρκο Muskau Arch που βρίσκεται στα σύνορα Γερμανίας- Πολωνίας. 

Η διαδικασία επαναξιολόγησης, που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα έτη, στόχο έχει την επιβεβαίωση της εξαιρετικής αξίας του Γεωπάρκου καθώς και της συμμόρφωσής του με τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται για τη διατήρηση του τίτλου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μνημεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σε υποδομές ανάδειξής τους. Οι εμπειρογνώμονες της UNESCO με τη συνοδεία των στελεχών της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου, κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου, κας Γεωργίας Κιτσάκη και κ. Αριστοτέλη Σταγκίκα, καθώς και των στελεχών της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, κ.κ. Ευάγγελο Νικολάου και Παναγιώτη Πάσχο, περιηγήθηκαν στα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα του Γεωπάρκου, αξιολόγησαν τις δράσεις διαχείρισης και συντήρησης, και συζήτησαν με τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών τουρισμού και εκπαίδευσης.

Η επαναξιολόγηση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου στην προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς. Η αναγνώριση του Γεωπάρκου από την UNESCO δεν αποτελεί μόνο μια τιμητική διάκριση, αλλά και μια ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση της περιοχής ως προορισμού υψηλής ποιότητας για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: