Μόλις το 35% του νερού που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τη βροχή, τονίζει ο Κ. Σκρέκας

Κάθε χρόνο, αντλούμε, εξαντλούμε 700 λίμνες του Μαραθώνα, από τα υπόγεια αποθέματα

«Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει το ατυχές προνόμιο να είναι ουραγός στη χρήση και στην διαχείριση επιφανειακών υδάτων, δηλαδή του βρόχινου νερού». Αυτά ανάμεσα σε άλλα τόνισε σήμερα από τα Τρίκαλα και το Μύλο Ματσόπουλου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και έξυπνης πόλης, που διεξάγεται στα Τρίκαλα, για να προσθέσει: «Συγκεκριμένα η Ελλάδα το 2018-19 αντλεί το 60-65% περίπου αυτού του νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τα υπόγεια αποθέματά μας και μόλις το 35% του νερού που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τη βροχή, από το βρόχινο νερό». Ο κ. Σκρέκας, δεν παρέλειψε να τονίσει ακόμα πως κάθε χρόνο, αντλούμε, εξαντλούμε 700 λίμνες του Μαραθώνα, από τα υπόγεια αποθέματα».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνέχεια μίλησε για δύο μεγάλες προκλήσεις στην παραγωγή προϊντων, δηλαδή προϊόντα αγροτικά και κτηνοτροφικά, για να εξηγήσει: «Του να παράγουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφίων γιατί ο πληθυσμός της γης αυξάνεται και από την άλλη να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που μειώνουν την παραγωγή τροφής».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει, μιλώντας για την χώρα μας, πως «βλέπετε τα τελευταία χρόνια τι πρόβλημα έχουμε με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες στη Χαλκιδική», κάνοντας λόγο στη συνέχεια «για μια μεγάλη πρόκληση και μέσα από αυτή την πρόκληση έρχεται το θέμα της διαχείρησης του νερού». Ως παράδειγμα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε το νομό Λάρισας λέγοντας: « Πριν 30 χρόνια οι αγρότες αντλούσαν νερό για να αρδεύουν τα χωράφια τους από τα 30 μέτρα και σήμερα αντλούν νερό από τα 400 μέτρα.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, άρα μεγαλύτερο κόστος για την τσέπη του παραγωγού, άρα λιγότερο βιώσιμο αγρότη. Όλα αυτά έρχονται και δένουν, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, πρωτογενής τομέας, βιώσιμες χώρες και βιώσιμες πόλεις συνδέονται μεταξύ τους πάρα πολύ στενά και δεν μπορεί κάποιος να κοιτά αποσπασματικά το ένα και να αφήνει το άλλο».

Τέλος ο κ. Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «Εμείς ένα τέτοιο σχέδιο έχουμε στο μυαλό μας, συνολικά να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Και όλα αυτά, βέβαια θα γίνουν και με έξυπνό τρόπο. Χρειάζεται να βάλουμε σε όλη αυτή την εξίσωση την καινοτομία και τις έξυπνες εφαρμογές, για να παρακολουθούμε ως παράδειγμα τον βιολογικό μας καθαρισμό».