Οι μολύνσεις και οι ασθένειες της ελιάς επιμένουν τη φετινή άνοιξη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Συνεχείς ενημερώσεις για το προϊόν της ελιάς προσφέρουν τα περιφερειακά κέντρα προστασίας φυτών, ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου, καθώς ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών είναι υψηλός την περίοδο που διανύουμε. Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει για μια σειρά από μολύνσεις και ασθένειες της ελιάς.

Το Περιφερειακό Κέντρο διαπίστωσε πως το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου ξεκίνησε η πτήση του εντόμου πυρηνοτρήτη

Κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο

Όσον αφορά το κυκλοκόνιο, οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς από αυτές προέρχεται το αρχικό μόλυσμα για τις μολύνσεις της περιόδου. Η τρέχουσα άνοιξη παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη της ασθένειας. Ιδιαίτερα ευνοϊκή, όμως, παρουσιάζεται και για το γλοιοσπόριο, καθώς σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο οι πρωτογενείς μολύνσεις προκαλούνται κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων κυρίως από τους μουμιοποιημένους καρπούς που έχουν παραμείνει στο δέντρο. H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και την εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξής του εμφανίζει έξαρση.

Το Περιφερειακό Κέντρο Αχαΐας συστήνει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1-2 προληπτικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα με προληπτική ή/και θεραπευτική δράση (στη δεύτερη περίπτωση μετά από μολυσματική βροχόπτωση), σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και το αργότερο στο κρόκιασμα ανθέων.

Πυρηνοτρήτης

Εκτός από τα παραπάνω, το Περιφερειακό Κέντρο διαπίστωσε πως το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου ξεκίνησε η πτήση του εντόμου πυρηνοτρήτη. Όπως αναφέρει, παρατηρείται απότομη αύξηση των συλλήψεων του εντόμου στις παγίδες παρακολούθησής του.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, το περιφερειακό κέντρο αναφέρει ότι συνιστάται καταπολέμηση των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού του πυρηνοτρήτη ή σε χρονιά μικρής ανθοφορίας, με εφαρμογή του εντομοκτόνου μόλις εμφανιστούν τα πρώτα ανοιχτά άνθη (να έχει ανοίξει το 5%-25% των ανθέων).