Mομέντουμ αποκτά το ελληνικό βαμβάκι

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Όψιμη είναι η τρέχουσα σεζόν στο βαμβάκι, σύμφωνα με καλλιεργητές και γεωπόνους που μίλησαν στην «ΥΧ». Η εξέλιξη της καλλιέργειας είναι ομαλή και οι παραγωγοί προσβλέπουν σε υψηλές αποδόσεις.

Ο καιρός βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών, ενώ οι κατά τόπους εχθροί και οι ασθένειες δεν αποτελούν πρόβλημα. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το πράσινο σκουλήκι έκανε την εμφάνισή του στα βαμβακοχώραφα, βάζοντας σε πειρασμό ορισμένους παραγωγούς να προβούν σε «εύκολους» ψεκασμούς. Ωστόσο, οι γνώστες της καλλιέργειας συνέστησαν ψυχραιμία και επαγρύπνηση.

Αναπληρώνουν το χαμένο έδαφος τα φυτά

Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου και της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας, «οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, δεν ευνόησαν τη βαμβακοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα την οψίμιση της καλλιέργειας». Παρ’ όλα αυτά, όπως μας είπαν οι παραγωγοί, τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα.

Ο Βαγγέλης Δημητρακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη», δήλωσε στην «ΥΧ»: «Τα φυτά ετοιμάζονται να βγάλουν άνθος. Η ανάπτυξή τους εξελίσσεται πολύ καλά. Οι συνεχόμενες βροχές μπορεί να αποτέλεσαν πρόβλημα για τα σιτηρά, ωστόσο βοήθησαν τους παραγωγούς να γλυτώσουν μερικά ποτίσματα. Το βαμβάκι αποτελεί την κύρια καλλιέργεια της περιοχής. Στον συνεταιρισμό, η πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι ποτιστικές, που αφήνουν και μεγαλύτερη πρόσοδο στον παραγωγό».

Παρόμοια είναι η εξέλιξη της παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Κώστας Τζίκος από τις Σέρρες. Αν και μόλις 32 ετών, διαθέτει πολυετή εμπειρία στο βαμβάκι: «Είμαστε στα πρώτα λουλούδια και βρισκόμαστε περίπου δέκα ημέρες πίσω σε σχέση με το φυσιολογικό. Η ζέστη που επικρατεί αυτές τις ημέρες βοηθά το φυτό».

Ο Νίκος Κουρκούτας, έμπειρος βαμβακοπαραγωγός από την Κομοτηνή και μέλος του προσφάτως εκλεγέντος ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, μας είπε τα εξής: «Αυτή την περίοδο βλέπουμε τα πρώτα άνθη στο βαμβάκι. Κατά το προηγούμενο διάστημα, είχαμε μια οψίμιση της παραγωγής, περίπου 10-15 ημερών, που οφειλόταν στην περιορισμένη ηλιοφάνεια και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην πορεία, με τις πρώτες ζέστες, τα βαμβάκια άρχισαν να “παίρνουν μπρος” και να ανακάμπτουν. Το καλοκαίρι είναι σε εξέλιξη και αισιοδοξούμε».

Πράσινο σκουλήκι: Όχι πανικός, λένε αγρότες και γεωπόνοι

Επαγρύπνηση και ψυχραιμία εφιστούν οι ειδικοί, αναφορικά με την πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού που έκανε την εμφάνισή του, τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Μακεδονία. Όπως μας είπαν παραγωγοί, γνώστες της καλλιέργειας, η παρουσία του σκουληκιού στις παγίδες αποτελεί χρήσιμο «πληροφοριοδότη» για τις επόμενες, επικίνδυνες προσβολές. Ο Σερραίος παραγωγός Κώστας Τζίκος σημείωσε: «Aυτή την περίοδο υπάρχουν δευτερεύουσας σημασίας εχθροί, όπως το τζιτζικάκι και ο τετράνυχος. Η κρίσιμη περίοδος θα είναι το διάστημα 20 Ιουλίου με 10 Αυγούστου».

Παρά τις συστάσεις των γεωπόνων, ορισμένοι παραγωγοί προχώρησαν σε ψεκασμούς. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου, Βασίλης Γιαννάκος, επιβεβαίωσε στην «ΥΧ» ότι μερίδα παραγωγών ψέκασαν, καθώς αγωνιούν για την παραγωγή τους ιδιαίτερα στις περιοχές που χτυπήθηκαν σφόδρα από τα καιρικά φαινόμενα: «Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν, καθώς είναι έκδηλη η αγωνία των καλλιεργητών να μη μειωθεί η παραγωγή τους. Αρκετά υποστήκαμε από τον “Ιανό” και τους παγετούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για θετική εξέλιξη της καλλιέργειας στη Στερεά Ελλάδα έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τον Δομοκό, Χρήστος Πετρόπουλος. Μοναδική παραφωνία, όπως είπε, ορισμένες βιαστικές ενέργειες για το πράσινο σκουλήκι: «Η ανάπτυξη των φυτών εξελίσσεται ικανοποιητικά, αν εξαιρέσουμε την παρουσία της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Σε αυτήν τη φάση, αφήσαμε τη φύση να κάνει μόνη της τη δουλειά, στην αντιμετώπιση του εντόμου. Δυστυχώς, όμως, είχαμε και παραγωγούς που ξεκίνησαν τους ψεκασμούς, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στο βαμβάκι, διότι εξόντωσαν και ωφέλιμα έντομα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κουρκούτας, από την Κομοτηνή, σημείωσε: «Έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για πιθανές εντομολογικές προσβολές. Υπάρχει η εμπειρία και τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ώστε, αν χρειαστεί, να επέμβουμε σωστά και έγκαιρα».

Ο Βαγγέλης Δημητρακόπουλος από τον ΑΣ «Φαρσάλων Γη» αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή της τεχνολογίας ως προς την έγκαιρη ειδοποίηση για εμφάνιση εχθρών και ασθενειών: «Μέσα στο 2020 εγκαταστήσαμε σε αγροτεμάχια μελών μας αγρομετεωρολογικούς σταθμούς ευφυούς γεωργίας gaiasense. Φέτος έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μετά την εγκατάσταση του συστήματος. Παράλληλα, η εφαρμογή μάς προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους για την καλλιέργεια, είτε αυτοί σχετίζονται με μεταβολές του καιρού, είτε με εχθρούς και ασθένειες».

Αγκάθι η πρόσβαση σε νερό, βαρίδι το κόστος άρδευσης

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σημαντικός αριθμός παραγωγών ανά τη χώρα που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή άρδευση, όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μουλάς: «Δυστυχώς, όσοι αντλούμε νερό από γεωτρήσεις επωμιζόμαστε ένα δυσβάσταχτο κόστος, αρκετών χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Το βλέπουμε στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουμε, έστω και αν είμαστε ενταγμένοι στο αγροτικό τιμολόγιο. Προσβλέπουμε σε αποδόσεις τουλάχιστον 400 κιλών/στρέμμα (ποτιστικά) για να μας μείνουν κάποια έσοδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρη Τσιουρή, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων. Όλες οι λιμνοδεξαμενές είναι γεμάτες, ενώ δεν ξεκινήσαμε ακόμη το πρόγραμμα των εναλλάξ αρδεύσεων. Ωστόσο, οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζουν το νερό ως είδος πολυτελείας και
να δείχνουν συναδελφικότητα και αλληλεγγύη».