Νέα μονάδα χυμοποίησης εσπεριδοειδών στη Λακωνία

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευρώτα, Γιάννη Γρυπιώτη, οι επενδυτές επιθυμούν να απορροφήσουν την τοπική παραγωγή στη βάση δεκαετών συμβολαίων

Μονάδα χυμοποίησης εσπεριδοειδών στη Λακωνία θέλει να εγκαταστήσει γερμανορωσικός όμιλος

Επένδυση-μαμούθ, αρχικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, η οποία υπόσχεται να δώσει μια βιώσιμη διέξοδο στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών στην περιοχή, δρομολογεί επενδυτικός όμιλος γερμανορωσικών συμφερόντων στη Σκάλα Λακωνίας. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας χυμοποίησης πορτοκαλιών και λεμονιών στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας, η οποία θα απορροφά την τοπική παραγωγή, δημιουργώντας σε πρώτη φάση 800 νέες θέσεις εργασίας.

Το φιλόδοξο πλάνο, το οποίο φέρεται να έχει πάρει κατ’ αρχήν «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά ώριμο, με τους επενδυτές να επιθυμούν άμεση έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης, με στόχο την εκκίνηση της κατασκευής τον Νοέμβριο.

Το business plan του ομίλου προβλέπει την απορρόφηση 150.000 τόνων πορτοκαλιών –με προοπτική τους 300.000– και 500.000 τόνων λεμονιών

Η επένδυση, η οποία υπόσχεται σε βάθος χρόνου να αναδιατάξει τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής προς όφελος των ίδιων των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας, έχει περιέλθει σε γνώση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το μέλλον της τέθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον άνθρωπο που εδώ και μία πενταετία επιχειρεί να μετατρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε πράξη, τον δήμαρχο Ευρώτα, Γιάννη Γρυπιώτη, στόχος του γερμανορωσικού ομίλου είναι να απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής πορτοκαλιών και λεμονιών της ευρύτερης περιοχής.

Πρόθεση των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο κ. Γρυπιώτης, είναι να προσφέρουν στους παραγωγούς της περιοχής ένα εγγυημένο εισόδημα, στη βάση δεσμευτικών συμβολαίων με δεκαετή διάρκεια. Όσον αφορά την τιμή πλαφόν, η πρόταση του γερμανορωσικού ομίλου είναι να προσφέρει 12,5 λεπτά, με τους Έλληνες συνομιλητές να διαπραγματεύονται για 15 λεπτά.

«Το business plan του ομίλου προβλέπει την απορρόφηση 150.000 τόνων πορτοκαλιών –με προοπτική τους 300.000– και 500.000 τόνων λεμονιών. Προφανώς, η τοπική παραγωγή λεμονιών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και –σε πρώτη φάση– θα καλύπτεται με την προμήθεια συμπληρωματικών ποσοτήτων από άλλες χώρες», εξήγησε ο δήμαρχος Ευρώτα.

Επιτόπιες επαφές

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γρυπιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει –από την εκδήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος– κομβικό ρόλο στις επαφές που διενεργούνται, εκπρόσωποι των επενδυτών θα βρεθούν στα τέλη Ιουλίου στην περιοχή, προκειμένου να έχουν διά ζώσης επαφές με τους παραγωγούς.

Τα πλάνα των ξένων επενδυτών –τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων– δείχνουν συγκροτημένα, καθώς ήδη υπάρχει ολοκληρωμένο business plan τόσο για τη μονάδα όσο και για τη διάθεση του τελικού προϊόντος –αρχικά– σε Γερμανία και Ρωσία (ειδικά από την τελευταία αγορά η περιοχή έχει αποκοπεί, γεγονός που έχει συσσωρεύσει πρόσθετα προβλήματα στην ήδη πολύπαθη παραγωγή εσπεριδοειδών, που αναζητά διακαώς μια διέξοδο βιωσιμότητας).

Ιχνηλασιμότητα

Οι ξένοι επενδυτές, με τη συνδρομή του Δήμου Ευρώτα, και μετά από επαφές που το βάθος τους εκτείνεται μια πενταετία πίσω, έχουν καταλήξει και στον χώρο όπου θα εγκατασταθεί η νέα μονάδα, πέριξ του άξονα Σκάλα – Γύθειο. Όπως εξήγησε ο κ. Γρυπιώτης, η στρατηγική θέση της περιοχής και η εγγύτητα με τα λιμάνια του Γυθείου και της Καλαμάτας βάρυναν ιδιαίτερα στην απόφαση του γερμανορωσικού ομίλου να επιλέξει τη Σκάλα ως επενδυτικό προορισμό. Το σημείο-κλειδί στον στρατηγικό τους σχεδιασμό, όμως, αποτέλεσε κυρίως η ποιότητα των προϊόντων που παράγει η κοιλάδα του Ευρώτα. Άλλωστε, η μονάδα, που υπόσχονται να εγκαταστήσουν οι ξένοι επενδυτές και θα λειτουργήσει στα πρότυπα της βιοκλιματικής με αξιοποίηση της γεωθερμίας, έχει υψηλές απαιτήσεις ποιότητας, μεταξύ των οποίων η ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης.

της Νατάσας Φραγκούλη