Μονόδρομος οι εξαγωγές για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό στην Ασίνη

Πέντε γυναίκες ήταν αρκετές για το ξεκίνημα ενός εγχειρήματος που λίγοι θα τολμούσαν, ειδικότερα όταν έχει ως σημείο αναφοράς τη λειτουργία ενός Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού. Η μοναδική θετική αφετηρία ήταν η κρατική βούληση να στηριχθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και αυτό τελικά ήταν αρκετό για να ξεκινήσει και ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ασίνης.

Από το 2016, που ξεκίνησαν πέντε γυναίκες, ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός: Το πορτοκάλι της Αργολίδας, μαζί με το μανταρίνι, να βρεθούν στις αγορές του εξωτερικού, με δεδομένο ότι διαθέτουν την ποιότητα που χρειάζεται για τις εξαγωγές.

Σήμερα, η Ελένη Κανατσέλη, μιλώντας στην «ΥΧ», δηλώνει ότι «από την πρώτη ημέρα είχαμε έναν και μοναδικό στόχο, που ήταν οι εξαγωγές. Μετά από περίπου επτά χρόνια πορείας, μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε και έχουμε ήδη πελάτες στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στην Τσεχία και στην Πολωνία, ενώ ανοίγονται και νέες αγορές».

Σε ό,τι αφορά τις βλέψεις του συνεταιρισμού, η κα Κανατσέλη τονίζει ότι «υπάρχουν προοπτικές να πάμε ακόμα πιο ψηλά, αφού δεν έχουμε βαρίδια, όπως είναι τα τραπεζικά χρέη, ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. Παράλληλα με τα εσπεριδοειδή, έχουμε καλλιέργεια σταφυλιών και φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέες αγορές».

Και καταλήγει: «Πρέπει να σημειώσω ότι η φετινή χρονιά είναι από τις καλύτερες για τους παραγωγούς, αφού ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια εποχή να παίρνει 40 λεπτά ο παραγωγός για το πορτοκάλι. Σε ό,τι αφορά το μανταρίνι, η τιμή της Κλημεντίνης βρίσκεται στα 70 λεπτά, και εάν εξαιρεθούν κάποιες ζημιές από το χαλάζι και τον τετράνυχο, ο μεγάλος όγκος είναι σε πολύ καλά ποιοτικά επίπεδα».