Μουδιασμένο φέτος το ξεκίνημα στον τρύγο

Πίεση στις τιμές παρά την απόσταξη κρίσης διαβλέπουν οι αμπελουργοί, ανόρεχτοι για ποσότητες οι οινοποιοί

Σε ένα άκρως αβέβαιο και εν πολλοίς προβληματικό τοπίο ξεκινά σιγά σιγά ο τρύγος των οινοστάφυλων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Φέτος παρουσιάζεται μια οψιμότητα από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα ελάχιστες ποσότητες να έχουν κοπεί μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά την ποιότητα, τα σταφύλια φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, με εξαίρεση περιοχές όπως η Εύβοια, που χτυπήθηκε αλύπητα από τον καιρό λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει η συλλογή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αγωνία στους αμπελουργούς σε σχέση με τις ποσότητες που θα απορροφήσουν τα οινοποιεία και τις τιμές που θα δοθούν.

Η απόσταξη κρίσης εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό θα σταθεροποιήσει την αγορά, όμως οι μεγάλοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Οι περισσότεροι δεν μιλούν πλέον για αποθέματα αλλά για τις πωλήσεις από εδώ και στο εξής, που μοιάζουν να κατακρημνίζονται, μετά και τη νέα έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να αποσυρθούν σταδιακά 33.500 τόνοι κρασί. «Οι τιμές των οινοστάφυλων πιέζονται λόγω της κατάστασης, αλλά κανονικά η απόσταξη κρίσης θα πρέπει να εξισορροπήσει την αγορά», τονίζει στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, αναφέρει πως «η απόσταξη κρίσης είναι μια ελάφρυνση για τους οινοποιούς. Θεωρώ ότι σε αρκετές περιοχές οι ελάχιστες τιμές για τους παραγωγούς θα κρατηθούν», προσθέτοντας ωστόσο ότι «φέτος η παραγωγή είναι καλή οπότε, λόγω έλλειψης ζήτησης, θα υπάρξει μια πίεση στις τιμές».

«Η αγορά μοιάζει να έχει σταματήσει»

Πάντως, το κλίμα που μεταφέρουν οινοποιοί και παράγοντες της αγοράς δεν είναι καθόλου καλό, όσον αφορά τις ποσότητες που θα απορροφήσουν. Χαρακτηριστικά, ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος, διάσημος για το Μοσχοφίλερο στη Μαντίνεια, τονίζει ότι φέτος θα οινοποιήσει το 70% της συνήθους ποσότητας, οπότε θα αξιοποιήσει κυρίως την πρώτη ύλη των δικών του αμπελιών, καθώς περίπου 30% προμηθεύεται από αμπελουργούς της περιοχής. Αντίστοιχο πρόβλημα εκτιμά ότι θα υπάρξει και στη Νεμέα, στην παραγωγή του Αγιωργίτικου.

Στις περιοχές που υπάρχουν μεγάλες παραγωγές, εκτιμάται ότι θα έρθει πτώση τιμών νομοτελειακά, δεδομένου ότι η αγορά μοιάζει να έχει σταματήσει. «Άλλες χρονιές τέτοια εποχή άκουγες για συμφωνίες, για τιμές, για ποσότητες.

Τώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει στην «ΥΧ» ο Κώστας Αγγέλου, ο οποίος έχει οινοποιείο στην Κερατέα και συσκευάζει κυρίως Σαββατιανό. Ο τρύγος στην περιοχή της Αττικής αναμένεται για το Σαββατιανό να ξεκινήσει γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ αυτές τις μέρες συλλέγονται τα ποικιλιακά κρασιά της περιοχής, όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο κ.λπ. Κι ενώ η σοδειά αναμένεται πλούσια –αν όλα πάνε καλά τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται αύξηση της ποσότητας έως και 10%– και υγιής, τα μηνύματα για την απορρόφησή της δεν είναι και τόσο καλά.

«Πολλοί εμφανίζονται απρόθυμοι να πάρουν νέα εσοδεία. Μιλώντας, ας πούμε, με προμηθευτές για υλικά που παίρνουμε σε σχέση με το κρασί, λένε ότι έχουν τις μισές παραγγελίες από πέρυσι και επίσης όσοι παραγγέλνουν ζητούν τα μισά από ότι τις προηγούμενες χρονιές», τονίζει.

Προβληματίζουν τα τοπικά lockdown

«Αν με ρωτάγατε πριν από λίγες μέρες, θα σας έλεγα ότι θα παραλάβω τις ποσότητες που παίρνω κάθε χρόνο», λέει στην «ΥΧ» οινοποιός από τη Νεμέα. «Όμως, μετά τη νέα τροπή που φαίνεται να παίρνει η πανδημία με και τα τοπικά lockdown, δεν ξέρω τι θα κάνω. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τον τρύγο θα ζυγίζω τις αποφάσεις μου», προσθέτει.

Ακόμα και το αποτέλεσμα από την απόσταξη τρύγου στην οποία έχει ενταχθεί δεν μπορεί να ξέρει αν θα αποδώσει με τον τρόπο που περιμένει, «καθώς η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει και δεν ξέρουμε τι προτεραιότητα θα μας δοθεί. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες κρασιού παράλληλα με τον τρύγο», επισημαίνει.

«Πρέπει να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί για να μείνει ζωντανός ο αμπελώνας»

«Η χρονιά είναι πολύ ιδιαίτερη και παράξενη. Η πανδημία έχει επηρεάσει τα πάντα», λέει στην «ΥΧ» ο Κώστας Αγγέλου, οινοποιός από την Κερατέα Αττικής και εξηγεί ότι ο πράσινος τρύγος έγινε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν πολλοί αμπελουργοί να ενταχθούν. Όσον αφορά την απόσταξη κρίσης, ο ίδιος προτίμησε να μην ενταχθεί, παρά το γεγονός ότι έχει ποσότητες. «Θεώρησα ότι οι τιμές που δίνονταν ήταν ασύμφορες σε σχέση με όσα έχουμε πληρώσει για την πρώτη ύλη και το γεγονός ότι έχουμε κρατήσει το κρασί στις δεξαμενές μας για έναν χρόνο», εξηγεί.

Πάντως, ο ίδιος σχεδιάζει να παραλάβει φέτος τις ποσότητες που παίρνει από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται. «Θα φροντίσουμε να πάρουμε αυτό που παράγουν οι παραγωγοί της περιοχής μας, να ικανοποιήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους». Προσθέτει ότι πολλές φορές, όταν υπάρχουν προβλήματα απορρόφησης, μεταφέρονται σταφύλια από άλλες περιοχές, «αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει φέτος».

Είναι σημαντικό να διατηρηθούν και οι τιμές σε ένα επίπεδο, ώστε να υπάρχει κίνητρο και να διατηρηθεί ο αμπελώνας. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, η αγορά διαμορφώνει τις τιμές», καταλήγει.

 

Πάει για 2.000 τόνους η Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, όπου επισήμως ο φετινός τρύγος ξεκίνησε την Τρίτη, 11 Αυγούστου, για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, η παραγωγή είναι καλή από άποψη ποσότητας, και ακόμα καλύτερη κρίνεται η ποιότητα των οινοστάφυλων, σύμφωνα με τον Ματθαίο Δημόπουλο, διευθυντή της ΕΑΣ Σαντορίνης. Εκτιμάται ότι η παραγωγή στο νησί θα φτάσει τους 2.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν μόλις 1.100 τόνοι. Οι οινοποιοί του νησιού προβλέπουν ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, τα οποία όμως χαρακτηρίζονται «υπερβολικά», δηλαδή από 3,5-4 ευρώ το κιλό για ειδικά αμπελοτόπια.