Μπαίνουν στα χωράφια οι βαμβακοσυλλεκτικές

Σημείο εκκίνησης τα 60 λεπτά, λένε οι παραγωγοί

Ο καύσωνας μπορεί να ανέκοψε τη σχεδόν καθιερωμένη επέλαση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, ωστόσο υποβάθμισε την ποιότητα του καρυδιού, ενώ άφησε χωρίς νερό τις ξηρικές καλλιέργειες. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ικανοποιητικές τιμές, αν και παραμένει άγνωστο το κατά πόσο θα καλύψουν τις μειωμένες αποδόσεις και το αυξημένο κόστος.

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κλειδώνουν τα 60 λεπτά, αγωνία για το ειδικό βάρος

Αγωνία επικρατεί στους Θεσσαλούς βαμβακοπαραγωγούς για τη συγκομιδή του προϊόντος, σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται πρώιμη (κατά 10-15 ημέρες), αλλά και ευνοϊκή, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή ξεπερνά τα 60 λεπτά. Οι προβληματισμοί πηγάζουν από το ειδικό βάρος του βαμβακιού, το οποίο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα αναμένεται μειωμένο έως και 15%, μία μείωση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπαίσθητη, ειδικά όταν η τιμή του βαμβακιού είναι τόσο καλή. Την ίδια ώρα, τα καλλιεργητικά έξοδα για τον παραγωγό έχουν αυξηθεί, όχι μόνο στα λιπάσματα και στους σπόρους, αλλά και στο κόστος για την αντιμετώπιση του σκουληκιού, κυρίως του ρόδινου, αφού σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν ακόμη και πέντε ψεκασμοί.

Καλλιεργητικές συμβουλές

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας, όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Γλαύκης, Καλαμακίου, Μελίας και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, της Τ.Κ. Σταυρού του Δ. Φαρσάλων και των Τ.Κ. Τερψιθέας και Φαλάνης του Δ. Λαρισαίων, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων.

Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Αρμενίου, Αχιλλείου, Κιλελέρ, Μελίας και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, της Τ.Κ. Ανωχωρίου του Δ. Φαρσάλων, και των Τ.Κ. Ελευθερών, Τερψιθέας και Φαλάνης του Δ. Λαρισαίων, όπου εμφανίζονται υψηλά επίπεδα συλλήψεων.

Ταυτόχρονα, λόγω της λειψυδρίας, οι γεωτρήσεις… πήραν φωτιά, για να εξασφαλιστεί το πολυπόθητο πότισμα, κυρίως την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Ανησυχία υπάρχει και για τις προπωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη, καθώς η συμφωνηθείσα προκαθορισμένη τιμή προβλέπει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν αυτά δεν τηρηθούν, ο παραγωγός κινδυνεύει με την καταβολή ρήτρας.

«Πρόωρη γήρανση από τη ζέστη»

Στις επιπτώσεις του παρατεταμένου καύσωνα στο βαμβάκι αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, Μοχάμεντ Νταράουσε, τονίζοντας τα εξής: «Το φυτό, από τις υψηλές θερμοκρασίες, συντομεύει τον βιολογικό κύκλο του, γεγονός που προκαλεί και πρόωρη γήρανση, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή, αλλά και την ποιότητα. Κυρίως όμως επηρεάστηκε ο σπόρος, που δεν θα έχει το προσδοκώμενο βάρος, θα είναι πιο ελαφρύς δηλαδή». Να σημειωθεί ότι ο σπόρος αποτελεί το 65% του βάρους του βαμβακιού. Επίσης, όσα βαμβακοχώραφα δεν ποτίστηκαν επαρκώς, θα έχουν ποσοτικές απώλειες.

Ανήσυχος δηλώνει και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ενιπέας» Φαρσάλων, Θανάσης Καραΐσκος, για την πρόωρη γήρανση που παρατηρείται στα καρύδια του βαμβακιού. «Εάν συγκομίσουμε 400 κιλά θα είμαστε ευχαριστημένοι, με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί φέτος. Ελπίζω μέχρι και τη συγκομιδή να βοηθήσει ο καιρός και να μην έχουμε ούτε υψηλές θερμοκρασίες, ούτε βροχές». Η εκτίμησή του είναι ότι οι συμφωνίες που θα κλείσουν θα ξεπερνούν τα 60-61 λεπτά.

Δεδομένο το 60λεπτο

Αισιοδοξία επικρατεί στα καφενεία των χωριών, με τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών να θεωρεί δεδομένο ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα 60 λεπτά, αφού λείπουν από την αγορά 70.000 στρέμματα που δεν σπάρθηκαν σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φάρσαλα, λόγω «Ιανού», αλλά και των ζημιών που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές από το χαλάζι του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα έπεσαν στα 2.400.000 στρέμματα, έναντι 2.740.000 στρεμμάτων πέρυσι, μία μείωση
της τάξης του 12% περίπου.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η συλλογή

Με τους καλύτερους οιωνούς ετοιμάζονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας να ξεκινήσουν τη συλλογή του προϊόντος. Ήδη σε ορισμένες περιοχές προχώρησαν σε αποφυλλωτικούς ψεκασμούς, για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα. Μέχρι σήμερα, ο καιρός ευνόησε τον τομέα της φυτοπροστασίας, καθώς απόντα σε μεγάλο ποσοστό ήταν τόσο το πράσινο, όσο και το ρόδινο σκουλήκι, σε μία περίοδο που τα προηγούμενα χρόνια προκαλούσαν μεγάλες καταστροφές.

Ο Χαράλαμπος Διαμαντής, γεωπόνος από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, κάνει λόγο για μία καλή εικόνα της παραγωγής και, το βασικότερο από όλα, για θετική ψυχολογία των αγροτών. Γκρίζο σημείο για τον ίδιο αποτέλεσε η έλλειψη νερού, η οποία «δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας και αυτό που παρουσιάζεται, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν είναι και ό,τι καλύτερο».

Το θετικό για τους παραγωγούς, όπως αναφέρει ο κ. Διαμαντής, ήταν οι μηδενικοί ψεκασμοί, λόγω της απουσίας εντόμων. «Ο καύσωνας στον τομέα της φυτοπροστασίας ήταν σύμμαχος των παραγωγών και για τον λόγο αυτόν δεν χρειάστηκε να γίνουν ραντίσματα». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος είπε ότι το βαμβάκι θα ξεπεράσει και τα 55 λεπτά το κιλό. «Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τις καλές αποδόσεις, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, πιστεύουμε να είναι μία πολύ καλή χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς».

Αποφύλλωση και πιστοποίηση ανεβάζουν την τιμή

Ευχαριστημένος με την εικόνα που παρουσιάζουν τα βαμβακοχώραφα δείχνει να είναι και ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός βαμβακιού από τη Θεσσαλιώτιδα. Εκείνο όμως που τον προβληματίζει είναι η παρατεταμένη ζέστη, «η οποία μπορεί να μειώσει το ειδικό βάρος του βαμβακιού κατά τη διάρκεια της συλλογής». Στα θετικά βάζει το θέμα της τιμής, η οποία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «ξεπερνά ακόμη και τα 60 λεπτά τιμή ημέρας, με παράδοση στο εκκοκκιστήριο».

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Πρόβλημα στα ξηρικά από την ανομβρία

«Όσα χωράφια της Ροδόπης έχουν επάρκεια σε νερό εξελίσσονται πολύ καλά και σε αυτό συντελεί η ηλιοφάνεια», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας της ΔΟΒ, Νίκος Κουρκούτας. Όσα χωράφια όμως δεν μπορούν να ποτιστούν κανονικά ή είναι ξηρικά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Οι προσβολές από σκουλήκι είναι ήπιες και τα όποια προβλήματα που προκλήθηκαν από την ψείρα μελίγκρα στη Νότια Ροδόπη είναι σε μικρό βαθμό, γιατί εμφανίστηκε αργά και δεν δείχνει να επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή. Οι αγρότες ελπίζουν να μη βρέξει, για να προχωρήσει ομαλά η συγκομιδή, η οποία εκτιμούν ότι θα αρχίσει στα μέσα Σεπτέμβρη στα ξηρικά και σε κάποια πρώιμα ποτιστικά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Φυσιολογική εξέλιξη και πολύ καλή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Ξάνθη. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουν οι παραγωγοί τα ποτίσματα και μετά περιμένουν την ωρίμανση. «Η καρπόδεση είναι σε καλό στάδιο. Ελπίζω ότι όλα θα εξελιχθούν καλά μέχρι το τέλος της συγκομιδής», δηλώνει ο πρόεδρος των Αγροτών Τοπείρου, Κώστας Δαλάτσης.

Οι παραγωγοί δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από προσβολές, αλλά στις περιοχές που εκδηλώθηκε χαλαζόπτωση υπήρχαν περιπτώσεις μέχρι και ολικής καταστροφής της καλλιέργειας. Οι βροχές το τελευταίο διάστημα ευνόησαν τα ξηρικά χωράφια και οι βαμβακοπαραγωγοί ελπίζουν ότι η ποιότητα θα είναι καλή. «Ορισμένες φορές η καλλιέργεια έχει καλή εικόνα, αλλά όταν συγκομίζουμε αλλάζει», παρατηρεί ο κ. Δαλάτσης.

«Από τις πλέον ήπιες χρονιές»

Στη Δράμα τα ποτίσματα ολοκληρώθηκαν και οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλοκαιρία «ώστε να συνεχιστεί η ωρίμανση των πιο όψιμων καψών, που σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη», σημειώνει ο γεωπόνος της τοπικής ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνος Σίμογλου, εξηγώντας ότι ξεκίνησε το άνοιγμα και προχωρούν στο τελευταίο στάδιο, μέχρι δηλαδή το πλήρες άνοιγμα.

Εκτιμά ότι η συγκομιδή θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτέμβρη και στις πρώιμες ποικιλίες και καλλιέργειες νωρίτερα. Στην περιοχή δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από πράσινο σκουλήκι, «ήταν από τις πλέον ήπιες χρονιές», τονίζει. Παρ’ όλα αυτά, προβληματίζεται για την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στις καλλιέργειες. «Σε μερικές περιπτώσεις προκλήθηκε πρόωρη γήρανση, λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, η οποία οφείλεται στην αδυναμία παροχής ικανοποιητικής ποσότητας καλίου στις κάψες. Αυτές με τη σειρά τους εξαναγκάζουν τα νεότερα φύλλα να παρέχουν όποιο απόθεμα έχουν σε κάλιο,
με αποτέλεσμα η γήρανση του φυτού να επιταχύνεται», καταλήγει.