Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προχώρησε σε διπλασιασμό της φιλοδοξίας των ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε μια εξέλιξη που φέρνει τον πλανήτη πιο κοντά στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Βάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ξανά στην πρώτη γραμμή για το κλίμα, ο Μπάιντεν δήλωσε σε εικονική σύνοδο κορυφής των ηγετών για το κλίμα που διοργάνωσε ο ίδιος (σ.σ. διεξήχθη στις 22 Απριλίου ώστε να συμπίπτει με την Ημέρα της Γης) ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μειώσει τις εκπομπές που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή κατά 50% έως 52% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

«Το κόστος της αδράνειας συνεχίζει να αυξάνεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιμένουν. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας» δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 40 ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και του… Πάπα Φραγκίσκου.

Η φιλόδοξη περιβαλλοντική προσέγγιση του Μπάιντεν σηματοδοτεί μια δραστική αλλαγή ρότας σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, διατηρώντας ωστόσο τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να μείνουν σταθερές στις τωρινές του υποσχέσεις, εφόσον εκλεγεί κάποιος άλλος κλιματικός σκεπτικιστής πρόεδρος στο μέλλον.

www.euractiv.com