Το μπαλάκι του ΟΣΔΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

✱ Η πρωτοφανής κατάσταση κρατά ανενεργή και την Κάρτα του Αγρότη ✱ Στη σκιά της αποχώρησης Μελά οι δυσλειτουργίες της εφαρμογής

Αλυτα παραμένουν τα προβλήματα στη διαδικασία υποβολής ΕΑΕ έτους 2022, με τους αγρότες και τα ΚΥΔ να περιμένουν με αγωνία να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή της δήλωσης. Η ανησυχία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και οι αντιδράσεις των ΚΥΔ και των αγροτικών φορέων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις φετινές ενισχύσεις, αρχίζουν και προκαλούν τριγμούς και στα βουλευτικά έδρανα της κυβέρνησης.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάει κι έρχεται, την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ τηρεί σιγή ιχθύος και η εταιρεία Cognitera συνεχίζει με τον τρόπο της να προσεγγίζει ΚΥΔ για παροχή των υπηρεσιών της, ενώ οι πάντες πλέον δεν θέλουν ούτε να την ακούσουν.

Μπλόκο και στην Κάρτα του Αγρότη

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους παραγωγούς ως πρωτοφανής, αφού οι ίδιοι συρρέουν στα ΚΥΔ, αλλά οι δυσλειτουργίες της εφαρμογής εμποδίζουν τη σωστή υποβολή και οριστικοποίηση της αίτησης. Παράλληλα, κανένας παραγωγός δεν μπορεί να λάβει την Κάρτα του Αγρότη, καθώς μέχρι και αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατή η διάθεσή της από την Τράπεζα Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με το ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», μέχρι και χθες Πέμπτη 12/5, η Τράπεζα δεν είχε καμία ενημέρωση για το ύψος των ενισχύσεων που προβλέπεται να λάβουν οι αγρότες για το έτος 2022 (υπολογισμός δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης), ενώ δεν λειτουργούσε ούτε η εφαρμογή για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2022.

Εάν η τράπεζα δεν ενημερωθεί για την ακριβή ημερομηνία που θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της Κάρτας του Αγρότη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν της επιβεβαιώσει τους υπολογισμούς των δικαιούμενων ενισχύσεων των αγροτών για το έτος 2022, η Κάρτα θα παραμείνει ανενεργή.

Από βδομάδα σε βδομάδα η λύση

«Την Τρίτη ακούσαμε από τον υπουργό ότι όλα θα λειτουργούν από την Παρασκευή. Σήμερα πληροφορούμαστε ότι η εφαρμογή θα είναι πλήρως λειτουργική Κυριακή με Δευτέρα. Κι όλα αυτά χωρίς ο ΟΠΕΚΕΠΕ να βγει να μας ενημερώσει αρμοδίως», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» εκπρόσωπος μεγάλου ΚΥΔ της Πελοποννήσου.

Πράγματι, το μεσημέρι της Τρίτης, 10 Μαΐου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,
Γ. Γεωργαντάς, δήλωσε ότι σε «τρεις ημέρες δεν θα υπάρχει κανείς να πει οτιδήποτε» για το σύστημα. Βέβαια, τα περισσότερα ΚΥΔ κρατούν τις επιφυλάξεις τους, και όχι άδικα, αφού αφενός τα προβλήματα στην εφαρμογή είναι πολυάριθμα, αφετέρου η απάντηση που έλαβαν από την εταιρεία Cognitera –η οποία έχει στήσει την εφαρμογή– επιβεβαιώνει ότι πολλά θέματα «θα» επιλυθούν τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει να οργανώνει σεμινάρια για να παρουσιάσει στα ΚΥΔ τις νέες λειτουργίες της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ στην αρχή τα σεμινάρια απευθύνονταν προς όλα τα ΚΥΔ, πλέον αφορούν μόνο όσα έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία.

Ποιος είναι ο «μουτζούρης»;

Στις αρχές της εβδομάδας, κι ενώ 283 ΚΥΔ έχουν ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκινά μία προσπάθεια με στόχο να αποκατασταθεί η νέα εφαρμογή. Όπως μεταφέρουν στην «ΥΧ» στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι παρεμβάσεις γίνονται στα πεδία που τους υποδεικνύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. «Προτεραιότητα του υπουργείου είναι να γίνει πιο λειτουργική η εφαρμογή για την υποβολή της αίτησης», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ότι η δική του ευθύνη τελειώνει στο σημείο που πραγματοποιείται η υποδοχή των δηλώσεων, ενώ, από εκεί και πέρα, η ευθύνη είναι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το μνημόνιο συνεργασίας, δηλαδή, μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επικαλείται το ΥΠΑΑΤ, στην πραγματικότητα οριοθετεί τον ρόλο του Ψηφιακής Διακυβέρνησης έως και την υποβολή των δηλώσεων. «Ξέρουμε ότι έχουμε τον ρόλο του μουτζούρη», μεταφέρουν στην «ΥΧ» οι κύκλοι του εν λόγω υπουργείου, αναφέροντας μάλιστα πως τους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η εφαρμογή είναι έτοιμη εδώ και δύο χρόνια! Σημειώνουν πως εάν ήταν στο χέρι τους, θα επέλεγαν «άτομα της αγοράς που να γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο», υπενθυμίζοντας το καλό προηγούμενο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Υπάρχει πολυτέλεια χρόνου;

Ο μήνας έχει 13, ημερομηνία που κατά το παρελθόν οδηγούσε και στην καταληκτική ημερομηνία της υποβολής αιτήσεων με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Το γεγονός ότι το ΟΣΔΕ «έκλεινε» τα περασμένα έτη στα μέσα Ιουνίου, υπενθυμίζεται ότι οφείλεται στην έγκριση παράτασης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Φέτος, η Ελλάδα έχει μία χρονική πολυτέλεια: Να αποφασίσει εκείνη την καταληκτική ημερομηνία της περιόδου υποβολής δηλώσεων. Προς το παρόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ δεν έχει προχωρήσει ούτε στην υπογραφή και στη δημοσίευση της απαραίτητης εγκυκλίου.

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Υπάρχει και χρονική πολυτέλεια για να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να πληρωθούν εγκαίρως οι δικαιούχοι την προκαταβολή του Οκτωβρίου;

Στο πόδι 283 ΚΥΔ

Μετά τη διυπουργική ανακοίνωση στις 14 Απριλίου ότι «είναι διαθέσιμη στο gov.gr η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022», ακολούθησε στις 3 Μαΐου νέα ανακοίνωση για την «επιχειρησιακή Λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)». Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, γεγονός που κινητοποίησε την περασμένη εβδομάδα τα ΚΥΔ της χώρας να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα του λειτουργικού συστήματος που καθιστά αδύνατη την υποβολή και οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Η μεγάλη αντίδραση ήρθε από συνολικά 283 ΚΥΔ, τα οποία υπέβαλαν πέρσι 422.056 δηλώσεις αγροτών, σε σύνολο 650.000 δηλώσεων. Με επιστολή τους προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την ηγεσία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ΚΥΔ καλούσαν σε άμεση επίλυση των προβλημάτων.

«Οι αγρότες διαβάζουν τις ανακοινώσεις περί έναρξης των δηλώσεων και συρρέουν στα γραφεία μας για την υποβολή τους, τη στιγμή που αδυνατούμε να τους εξυπηρετήσουμε στοιχειωδώς. Εδώ και 20 ημέρες τα ΚΥΔ πληρώνουν το σημαντικό εποχικό προσωπικό που απαιτείται, χωρίς αυτό να μπορεί να εργαστεί», αναφέρουν στην επιστολή τους, με ημερομηνία 5 Μαΐου 2022.

Και προειδοποιούν: «Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σας δηλώνουμε ότι η πληρωμή των 2,5 δισ. ευρώ μόνο δεδομένη δεν είναι για τη φετινή χρονιά. Ο χρόνος έχει παρέλθει ήδη, η εφαρμογή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και τα πιστοποιημένα ΚΥΔ βρισκόμαστε μπροστά σε οικονομική καταστροφή».

Παραδοχή προβλημάτων από Cognitera

Εν τω μεταξύ, στις 11 Μαΐου, η εταιρεία Cognitera απέστειλε απάντηση στα 283 ΚΥΔ, παραδεχόμενη ουσιαστικά τον όγκο των προβλημάτων στην εφαρμογή και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δοθούν λύσεις.

Για παράδειγμα, παραδέχεται ότι:

✱ Από τις 9/5 παρέχεται «η δυνατότητα σε όλα τα ΚΥΔ να δεσμεύουν/αποδεσμεύουν δηλώσεις», αλλά και να «έχουν τη δυνατότητα ομαδοποιημένης διαχείρισης των αιτήσεων των δικαιούχων που εξυπηρετούν».

✱ Από τις 10/5, το σύστημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς λειτουργεί με στρέμματα (σ.σ. μέχρι τότε, καταγγέλλουν τα ΚΥΔ, το σύστημα λειτουργούσε με ποσοστό).

✱ Από τις 12/5 παρέχεται μέσα από την πλατφόρμα η δυνατότητα αρχικοποίησης της ΕΑΕ 2022 από το αρχείο της ΕΑΕ του 2021.

Όσο για τον ΕΛΓΑ, η εταιρεία αναφέρει ότι από σήμερα, 13 Μαΐου θα υπάρχει πλήρης και οριστική επικαιροποίηση εισφορών.

Για τον ΑΤΑΚ, η εταιρεία παραδέχεται ότι πράγματι δεν υπάρχει διασύνδεση με την ΑΑΔΕ, καθώς, όπως συγκεκριμένα αναφέρει, «έχει υλοποιηθεί η επικοινωνία με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και ο έλεγχος εγκυρότητας θα ενσωματωθεί τις επόμενες ημέρες».

«Προς υλοποίηση» παραμένουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις για τη «μεταφορά αγροτεμαχίων από μεταβιβαστή σε αποδέκτη», το μενού που φορτώνει τους μικροκαλλιεργητές από τις οριστικές ΕΑΕ του έτους, η σχεδίαση των περιοχών EFA κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή δεν φορτώνει ούτε τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα του 2021. Σύμφωνα με την Cognitera, «τα δικαιώματα 2022 έχουν υπολογιστεί και ελέγχονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα ανέβουν μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα αρμόδια στελέχη».

μέχρι και χθες Πέμπτη 12/5, η Τράπεζα δεν είχε καμία ενημέρωση για το ύψος των ενισχύσεων που προβλέπεται να λάβουν οι αγρότες για το έτος 2022 ενώ δεν λειτουργούσε ούτε η εφαρμογή για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2022

«Φυγή» Μελά

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει άφαντος, καταγγέλλουν στην «ΥΧ» τα ΚΥΔ, με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μελά, να ολοκληρώνει τη θητεία του επιλέγοντας τον δρόμο της σιωπής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σύντομα θα αποφασίσει ποιος από τους τρεις υποψηφίους της προκήρυξης θα διαδεχθεί τον κ. Μελά στην προεδρία του Οργανισμού. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες, Πέμπτη 12/5, ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε μαζί τους.

Ο κ. Μελάς, λοιπόν, αποχωρεί σε μία κρίσιμη στιγμή, με την ευθύνη του ΟΣΔΕ να μετατίθεται στις πλάτες του διαδόχου του, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί και όλα τα προβλήματα που θα κληρονομήσει.