Μπαράζ αγωγών ετοιμάζουν οι παραγωγοί για την Κορινθιακή Σταφίδα

Τι δηλώνει ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας

Στο «κενό» έπεσε, όπως φαίνεται, η προσπάθεια του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας να «περισώσει» την τιμή της σταφίδας της περσινής παραγωγής, αποστέλλοντας τελεσίγραφο στους εμπόρους, για να εξοφλήσουν έως τις 7 Ιουλίου όλους τους παραγωγούς, είτε με τιμολόγια-ζυγολόγια είτε προς φύλαξη. Από εδώ και στο εξής, θα ακολουθηθεί η νομική οδός, καθώς η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν αγωγές και εντολές πληρωμής, ύστερα από επικοινωνία με τον δικηγόρο του Συλλόγου.

Μικρότερη παραγωγή

«Θεωρούμε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (κακές καιρικές συνθήκες, εγκατάλειψη λόγω κόστους, χαμηλών τιμών και μείωση των επιδοτήσεων), η παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερη από πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπορία του προϊόντος και το μέλλον της καλλιέργειας.

Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική από μεταποιητές και εξαγωγείς, δηλαδή να έχουμε φτάσει Ιούλιο και να μην έχουν εξοφλήσει την περσινή παραγωγή, αλλά ούτε να συμφωνούν σε μια λογική τιμή (1,80) για τη φετινή παραγωγή, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα, να μείνει κάτι στον παραγωγό να επιβιώσει και να αρχίσει το προϊόν να ανακάμπτει, ο Σύλλογος πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις, όπως η ελεύθερη διακίνηση χλωρής σταφίδας προς τα οινοποιεία σε μια καλή τιμή, έτσι ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες που θα προκύψουν από τη μείωση της παραγωγής των σταφυλιών», αναφέρει η διοίκηση του Συλλόγου.

Και προσθέτει: «Η 7η Ιουλίου ήταν η ημερομηνία που έβαλε η Συνέλευση του Συλλόγου ώστε να εξοφλήσουν οι έμποροι τα τιμολόγια της περσινής παραγωγής σταφίδας και η Ένωση να πληρώσει τους υπόλοιπους παραγωγούς με την ίδια τιμή που πλήρωσε τα ζυγολόγια Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, δηλαδή το 1,25 μακιναρισμένη, όπως αποφασίστηκε στη Συνέλευση της ΣΚΟΣ τον Αύγουστο 2022. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, όσοι πήγαν τη σταφίδα για αποθήκευση δεν θα πάρουν την ίδια τιμή με τους υπόλοιπους και οι ιδιώτες έμποροι ακόμα δεν πλήρωσαν το σύνολο των τιμολογίων προς τους αγρότες».