«Μπάζει» η αντιπλημμυρική προστασία της περιφέρειας

Περίπου 16 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού», η Θεσσαλία ξαναβρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και της κλιματικής κρίσης, αφού από τις πλημμύρες του «Διομήδη» θάφτηκαν στο νερό πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Η οργή των κατοίκων του κάμπου δικαιολογημένη, αφού τα χρήματα που διατέθηκαν από την πολιτεία μετά τον «Ιανό» για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Βέβαια, το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας προ ημερών, υποστήριξε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα άντεξαν».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, απέδωσε τα πλημμυρικά φαινόμενα στον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, οι οποίοι δεν καθάρισαν τα αποστραγγιστικά δίκτυα και τις τάφρους, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες σε όλη τη Θεσσαλία.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι «οι προσδοκίες που έχουν για γρήγορες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις θα ικανοποιηθούν, όπως συνέβη και με τον ‘‘Ιανό’’».
Ανησυχία
Βέβαια, οι Θεσσαλοί παραγωγοί συνεχίζουν να δηλώνουν ανήσυχοι για δύο λόγους. Εκτός από τις ζημιές στις πλημμυρισμένες καλλιέργειες, τους απασχολεί και το κόστος της επεξεργασίας των πλημμυρισμένων χωραφιών, ώστε αυτά να γίνουν ξανά παραγωγικά και βιώσιμα για τις εαρινές καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι κ.λπ.).
Με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το τρακτέρ με τον καλλιεργητή θα χρειαστεί να οργώσει το πλημμυρισμένο χωράφι δύο και τρεις φορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αυξημένο κόστος παραγωγής. Κι επειδή τα έξοδα αυτά που προκύπτουν δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ήδη κάποιοι αναζητούν άλλες πηγές ενίσχυσης, προσεγγίζοντας το υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας να ενισχύσει τους πληγέντες δήμους και αυτοί με τη σειρά τους να τα διαθέσουν στους πλημμυροπαθείς αγρότες, αφού βέβαια ληφθούν υπόψη οι διαθέσιμες αεροφωτογραφίες.
Όσον αφορά τον δεύτερο πονοκέφαλο, αυτός προέρχεται από τους μετεωρολόγους, οι οποίοι μιλούν για νέα επέλαση του χιονιά, από το σαββατοκύριακο, ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Η εξέλιξη αυτή ίσως συμβάλει στην ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών, που ήταν μέχρι πρότινος θαμμένες στο νερό.
Υπενθυμίζεται ότι οι καλλιέργειες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες ήταν σιτηρά, κριθάρι και ψυχανθή (φακή), ενώ ζημιές υπέστησαν και οι κτηνοτρόφοι με τις αποθηκευμένες σε ποιμνιοστάσια ζωοτροφές, οι οποίες παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Πηνειού ποταμού. Επίσης, χάθηκαν και πολλά μελίσσια που είχαν οι μελισσοκόμοι κυρίως στις παραπήνειες περιοχές.