Μπήκε το πρώτο νερό στο …αυλάκι του ΤΟΕΒ Πηνειού – Η Διοίκηση αποκατάστησε τις ζημιές σε 2 αντλιοστάσια

Παγκόσμια ημέρα νερού η σημερινή και ο ΤΟΕΒ Πηνειού την τίμησε δεόντως, αφού κατάφερε να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσαν στο πρώτο και πέμπτο αντλιοστάσιο του, οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και να βάλει νερό στο δίκτυο από τον Πηνειό ποταμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Τσιουρή «από καιρό με ίδια κεφάλαια τρέχουμε διάφορες εργολαβίες στο αρδευτικό μας δίκτυο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο Daniel. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τα δύο βασικά αντλιοστάσιά μας λειτουργούν κανονικά και πλέον αρκετοί αρδευτές- μέλη μας μπορούν να ποτίσουν. Μεταξύ των εργασιών που προβλέπονται στις τρέχουσες εργολαβίες είναι και η κατασκευή φραγμάτων για να μπορέσει να συγκρατηθεί το νερό στο δίκτυο και να μην πάει στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, κυρίως για την ψυχολογία των αγροτών, οι οποίοι ανέμεναν μία τέτοια είδηση για να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις εαρινές σπορές. Από τα παραπάνω αντλιοστάσια μπορούν να αρδεύσουν παραγωγοί που βρίσκονται στο Ομορφοχώρι, στο Μελισσοχώρι, στον Πλατύκαμπο, την Γλαύκη, στο Ελευθέριο».

Να σημειωθεί ότι οι εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη σε όλο το δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό που καλύπτεται αποκλειστικά από τα αποθεματικά του Οργανισμού. «Δυστυχώς δεν έχει έρθει ακόμη η κρατική επιχορήγηση που ανακοίνωσε το Υπουργείο στους ΤΟΕΒ, ύψους 15 εκατομμυρίων. Από αυτά βέβαια τα πέντε πήγανε στους δήμους, τα άλλα πέντε στον ΓΟΕΒ και απομένουν μόλις πέντε εκατ. για όλους τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Πιεστήκαμε αλλά τα καταφέραμε. Έπρεπε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας και να φέρουμε νερό στα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν. Είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε και τη μνήμη του πρώην προέδρου του ΤΟΕΒ, που απεβίωσε πρόσφατα, του Γιώργου Λαδόπουλου, ενός ανθρώπου που συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική ευμάρεια και αυτοτέλεια του Οργανισμού» δηλώνει συγκινημένος ο Δημ. Τσιουρής.

Υπενθυμίζετε ότι στον θεσσαλικό κάμπο έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα στα καλαμπόκια, τα τριφύλλια και τα καρπούζια, ενώ σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν και στα ρεβίθια. Στα μέσα του επόμενου μήνα ξεκινούν αρδεύσεις και στη βασική καλλιέργεια του κάμπου, στο βαμβάκι.