Μπλοκαρισμένα φορτηγά στα σύνορα Μ. Βρετανίας- Γαλλίας, πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές

Σοβαρές παρενέργειες στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών αλλά και άλλων προϊόντων προκαλούν τα έκτακτα μέτρα στα οποία έχουν προχωρήσει χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γαλλία εξαιτίας του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Πλήθος φορτηγών που μετέφεραν ελληνικά φρουτολαχανικά παραμένουν κατά την επιστροφή τους μπλοκαρισμένα στα σύνορα Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, μετά την απόφαση της πρώτης να απαγορεύσει για 48 ώρες κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το απαγορευτικό, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική κυβέρνηση, εξαιρούνται μόνο τα μη συνοδευόμενα φορτία ενώ δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στις μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Καραντίνα 7 ημερών για τους οδηγούς

Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν εκεί για τους Έλληνες εξαγωγείς καθώς, ακόμα κι όταν επιστρέψουν στη χώρα μας τα οχήματα, θα πρέπει οι οδηγοί να μπουν σε κατ’ οίκον απομόνωση επτά ημερών αντί τριών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις φορτώσεις και στις αποστολές ελληνικών προϊόντων προς το εξωτερικό.

Όπως πληροφορείται το ypaithros.gr, εκπρόσωποι των εξαγωγικών επιχειρήσεων έχουν ήδη θέσει το πρόβλημα στην κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα, στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και η δημιουργία «Πράσινης Λωρίδας» για την ελεύθερη διέλευση των εμπορευματικών οχημάτων εντός των ευρωπαϊκών χωρών, όπως είχε συμβεί και την περασμένη άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.