Μπορούν να καλλιεργηθούν τα αρωματικά φυτά της Πίνδου;

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Πίνδου αποτελούν έναν μοναδικό θησαυρό της φύσης. Άγνωστα στους περισσότερους Έλληνες, γνωστά στους γείτονες Αλβανούς, οι οποίοι την άνοιξη και το καλοκαίρι εφορμούν και θερίζουν για να πουλήσουν στη συνέχεια κυρίως σε Ιταλία και Γερμανία.

Στους θησαυρούς της Πίνδου φύονται ακόμη αγριολούλουδα και βότανα τα οποία υπήρξαν αντικείμενο μελέτης από την εποχή του Ιπποκράτη και χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες στην ιατρική. Το πιο διάσημο φυτό είναι η primula veris, το λουλούδι του Δαρβίνου που οι ντόπιοι του δίνουν διάφορα άλλα ονόματα. Κι έγινε διάσημο από τις «επιχειρήσεις» των Αλβανών.

Τώρα για τα μοναδικά αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα ανοίγει μία νέα σελίδα. Μέσα από το ερευνητικό έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να μελετηθούν τα αυτοφυή είδη Primula της Πίνδου με στόχο την εισαγωγή τους στη συστηματική καλλιέργεια.

Τη μελέτη θα εκπονήσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, με τον οποίο η Περιφέρεια θα συνάψει προγραμματική σύμβαση, με ύψος δαπάνης 24.800 ευρώ. Η σχετική απόφαση λήφθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει:

  • Χαρακτηρισμό αυτοφυών ειδών Primula της Ηπείρου (Πίνδος – Σμόλικας). Θα συλλεχθούν φυσικοί πληθυσμοί  των ειδών Primula- Για τις ανάγκες του έργου θα πραγματοποιηθούν εξερευνητικές αποστολές στα φυσικά ενδιαιτήματα των ειδών Primula  σε περιοχές της Πίνδου- Ήπειρος -όρος Σμόλικας. Κάθε πληθυσμός θα ταξινομηθεί  βοτανικά και θα χαρακτηριστεί γενετικά.
  • Τον χαρακτηρισμό και αξιολόγηση πληθυσμών Primulaveris, αυτοφυών της Πίνδου –ως προς τα κύρια βιοδραστικά συστατικά τους, σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.  Ειδικότερα, η ανάλυση θα αφορά τον προσδιορισμό  των τριτερπενίων, τριτερπενικών σαπωνινών και φλαβονοειδών.
  • Μελέτη των βέλτιστων συνθηκών αναπαραγωγής ,εγγενώς με σπόρους και αγενώς με ριζώματα.  Ικανός αριθμός φυταρίων θα παραδοθεί για εγκατάσταση μητρικών φυτειών, καθώς και σχετικό πρωτόκολλο αναπαραγωγής.
  • Εγκατάσταση φυτών Primulaσε πειραματικούς αγρούς και αξιολόγηση αυτών με στόχο την παρακολούθηση  της ανάπτυξης της καλλιέργειας καθώς και βασικών αγρονομικών χαρακτηριστικών

Πηγή: epiruspost.gr