Μύκητας καταστρέφει το κάστανο

Με τη συγκομιδή κάστανου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η εμφάνιση ενός μύκητα που δείχνει να συνδέεται άμεσα με τη σφήκα της καστανιάς, η οποία προκαλεί την ασθένεια φαιά σήψη, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη φετινή καλλιέργεια της καστανιάς στους δήμους Αγιάς και Τεμπών.

Προ ημερών, οι δήμαρχοι των περιοχών, Αντ. Γκουντάρας και Γ. Μανώλης, μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Λάρισας, Χρ. Κέλλα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, τον οποίο και ενημέρωσαν για το πρόβλημα. Ο υπουργός ανέφερε πως προγραμματίστηκε ήδη συνάντησή του με επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια εμφάνισης ασθενειών και να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να μην κινδυνεύσουν μελλοντικά οι καλλιέργειες. Στο αίτημα των παραγωγών «να αποζημιωθούν για τη διαφαινόμενη φετινή απώλεια της παραγωγής, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο», ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε να το εξετάσει.

Η εμφάνιση του μύκητα ανέτρεψε όλο τον σχεδιασμό των καστανοπαραγωγών, ακύρωσε πολλές συμφωνίες, κυρίως με την ιταλική αγορά, ενώ ήδη δεκάδες τόνοι πετάχτηκαν σε χωματερές, αφού η προσβολή είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ούτε ως ζωοτροφή.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΑΣ Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, «η συγκεκριμένη ασθένεια απαιτεί συστηματική και κοστοβόρα καταπολέμηση, που θα πρέπει να συνοδεύεται από απολυμάνσεις τελάρων και εξοπλισμού, καθώς μεταδίδεται εύκολα, ενώ τα προσβεβλημένα κάστανα δεν μπορούν να εντοπιστούν κατά τη διαλογή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο παθογόνο προσβάλλει το ενδοσπέρμιο και καθιστά τους καρπούς μη εμπορεύσιμους, αφού το εσωτερικό των προσβεβλημένων κάστανων (ψίχα) χάνει τη συνοχή του και εμφανίζει μια σπογγώδη όψη».

Ο μύκητας φαίνεται να αποδίδεται είτε στην κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες εναλλαγές υγρασίας, ανομβρίας/ξηρασίας σε συνδυασμό με την έντονη καταπόνηση των δέντρων, είτε στην παρουσία της σφήκας της καστανιάς, είτε και στους δύο παράγοντες, όπως επισήμαναν τα κλιμάκια της περιφέρειας και του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκαν τα Αμπελάκια.