“Myrovolos Οrganics” και “Herbs from Kos” oι ιδέες των γυναικών επιχειρηματιών που βραβεύτηκαν στα «EWA 2024»
Με επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα με τίτλο “Τεχνητή Νοημοσύνη & Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή”, την οποία διοργάνωσε o οργανισμός AWomanCanBe σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο ΕΙΤ Food και χορηγούς επικοινωνίας το ESG Stories και την Ύπαιθρο Χώρα για την ανάδειξη του προγράμματος EWA (Empowering Women in Agrifood), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος EWA, γυναίκες start-upers έλαβαν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη των ιδεών τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring. Παράλληλα απέκτησαν πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες που τις βοήθησαν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους. Οι δέκα finalists του προγράμματος παρουσίασαν το business plan τους σε έναν ενδιαφέροντα διαγωνισμό pitching μπροστά σε τριμελή επιτροπή, η οποία στο τέλος ανέδειξε τις 3 νικήτριες.
Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Αργυρώ Κουτσουράδη ιδρύτρια της εταιρίας Myrovolos Organics, μιας νεοφυούς επιχείρησης που παράγει βιολογικά βότανα κορυφαίας ποιότητας, συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονες τεχνολογίες στο νησί της Χίου. Βασίζεται σε κάθετα ολοκληρωμένες διαδικασίες παραγωγής, διασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο της ποιότητας από τη φύτευση έως τη συσκευασία. Η πρώτη φιναλίστ κέρδισε 10.000 ευρώ τα οποία προτίθεται να επενδύσει ξανά στην επιχείρησή της.
Η ίδια δήλωσε: «Νοιώθω τυχερή που στην Ελλάδα του σήμερα έχω ως επάγγελμα μου αυτό που σπούδασα (Γεωπονική ) και ακόμα πιο τυχερή που το εξασκώ στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χίο. Έχοντας όλα τα καλά συστατικά: κλίμα, έδαφος και το Αιγαίο στα πόδια μας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων παράγουμε τα μοναδικά Αρωματικά Φυτά και Βότανα. Στοχεύουμε σε ένα τρόπο ζωής – μια ανάγκη που είχαν από τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας και ξαναβάζουμε έτσι τα αρωματικά φυτά και βότανα στη ζωή μας, εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά.»
Την δεύτερη θέση κατέκτησε η Ασπασία Σοφία Παστρικού, η οποία είναι παραγωγός αρωματικών φυτών και τροπικών φρούτων στην Κω. Η κα.Παστρικού ήταν συγκινημένη κατά τη βράβευσή της με το έπαθλο των 5.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει για την έμπνευση πίσω από την επιχείρησή της. «Επιστρέφοντας πίσω στην Ελλάδα και στο νησί μου την Κω, πάντα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω για να δημιουργήσω ένα νέο και βιώσιμο προϊόν. Αντλώντας έμπνευση από τον αρχαίο ιατρό Ιπποκράτη, που γεννήθηκε στην Κω, αποφάσισα να καλλιεργήσω βότανα και τροπικά φρούτα και να τα συνδυάσω με έναν μοναδικό τρόπο, για να προσφέρω ένα νέο τοπικό προϊόν. Αφοσιωμένη στη βιωσιμότητα του προϊόντος αλλά και του τόπου μου, εφαρμόζω τις αρχές της βιολογικής αλλά και της αναγεννητικής γεωργίας, και θέλω να εξασφαλίσω όσο γίνεται μικρότερη κατανάλωση νερού χρησιμοποιώντας έξυπνους αισθητήρες και ψηφιακά μέσα. Σκοπός μου είναι οι συντοπίτες μου αλλά και οι επισκέπτες στο νησί να μπορούν να βιώσουν μια ξεχωριστή γευστική και πολιτιστική εμπειρία μέσα από τα προϊόντα μου. Με σεβασμό στη φύση και την παράδοση, θέλω να αναδείξω την φυσική κληρονομιά της Κω, με αυθεντικές αλλά και καινοτόμες γεύσεις».
Την Τρίτη θέση και το εισιτήριο για συμμετοχή στο «Women in Agrifood Summit» στην Πορτογαλία, κέρδισε η νεαρή επιχειρηματίας Φωτεινή Χατζή, η οποία δραστηριοποιείται στην αποξήρανση φρούτων και λαχανικών και παρουσίασε την ιδέα της για συμπυκνωμένα προϊόντα σε σκόνη.
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν οι συνιδρύτριες του AWomanCanBe.org, Βανέσα Αρχοντίδου και Αγγελική Πανταζή καθώς και η project leader του προγράμματος Κωνσταντίνα Τογκαρίδου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που έλαβε χώρα στον πολυχώρο ΑΤΡΑΚΤΟΣ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των γυναικών του αγροδιατροφικού τομέα στη σύγχρονη εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης και της τεχνητής νοημοσύνης. Με δύο ενδιαφέροντα πάνελ με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη και αγροδιατροφικός τομέας» και «Τα κίνητρα για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή», αναδείχθηκαν οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στο επιχειρείν, αλλά και γενικότερα ο νέος επιχειρηματίας που προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο την γεωργία, την κτηνοτροφία με τα μάτια στραμμένα στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι:
Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,Καλλιόπη Κουνάνη, Innovation Project Manager στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δέσποινα Βαρούτα, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου ,Χρήστος Ραυτογιάννης, Iδρυτής και CEO της CityCrop, Ευαγγελία Φωστηροπούλου, Technical Project Manager στην εταιρεία πληροφορικής Neuropublic, Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece, Μαρία Παρταλίδου, Καθηγήτρια Αγροτικής Κοινωνιολογίας-Αγροτουρισμού στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Στριμπάκου, ιδρύτρια της LIÁ Cultivators, Αλεξάνδρα Σαρμά, Διευθύντρια Orange Grove & SDG House Greece ,Κατερίνα Τσούρτσουλα, υπεύθυνη πρωτοβουλιών Agri-Food Initiative ICC Hellas και του Cluster Αγροτικής Ανάπτυξης του ICC Women Hellas