Μυθική διαδρομή με το τρένο του Πηλίου

Βόλτα στο καταπράσινο βουνό των Κενταύρων

Ολοένα και αυξάνονται οι τουρίστες-παραθεριστές που επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα στο Πήλιο με το τρενάκι, τον γνωστό «Μουτζούρη», το οποίο με μια αξέχαστη και μέσα στη φύση διαδρομή σε ταξιδεύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα, ο κόσμος στα Άνω Λεχώνια, από όπου ξεκινά η διαδρομή, είναι πολύς και αδημονεί για την ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου με προορισμό τις Μηλιές.

Μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα τέσσερα βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.

Εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής

Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα, για να συνεχίσει «ξεφυσώντας» και λικνίζοντας τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών.

Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών, η διαδρομή γεμίζει με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές, αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων. Ξεχωριστό δείγμα, η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου.

Πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία.

Ο σταθμός Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής. Από εδώ ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε πριν από το 1741, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση.

Η πιο γραφική σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα θα δεχτεί άλλη μια ευκαιρία θαυμασμού την ίδια ημέρα, με την επιστροφή από Μηλιές στα Άνω Λεχώνια στις 3 το απόγευμα. Η πρόσβαση στον σιδηροδρομικό σταθμό Άνω Λεχωνίων, που απέχει 12 χιλιόμετρα από τον Βόλο, γίνεται από τον δρόμο προς Καλά Νερά, με αστικό λεωφορείο, αλλά και με ΙΧ.

Για την ιστορία…

Το ιστορικό τρενάκι, που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος-Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903. Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο. Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.

Δρομολόγια – Τιμές

Δρομολόγια πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή. Το τρένο αναχωρεί από τα Άνω Λεχώνια στις 10.00 π.μ. και επιστρέφει από τις Μηλιές στις 3.00 μ.μ. με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις της διαδρομής. Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10 ευρώ, ενώ για τη διαδρομή με επιστροφή κοστίζει 18 ευρώ. Το παιδικό εισιτήριο κοστίζει αντίστοιχα 6 ευρώ και 10 ευρώ και ισχύει για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Ισχύουν, επίσης, ειδικές εκπτώσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή για ομάδες επιβατών. καθώς και ειδικές τιμές για ενοικίαση του τρένου ολόκληρο το χρόνο.