«Να διασωθεί ο ερευνητικός θεσμός φυτοπροστασίας για ήπιες χρήσεις»

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τις εγκαταστάσεις που αφορούν την έρευνα στη φυτοπροστασία ήπιων χρήσεων, όπως ονομάζονται, και αφορούν τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών. Η εν λόγω δομή, που έχει έδρα στο Παρίσι, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 και συστάθηκε από την Κομισιόν με πρωτεργάτες την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στόχος της ήταν να αντιμετωπιστεί το κενό σε προϊόντα φυτοπροστασίας και να αναπτυχθούν περισσότερα χημικά και βιολογικά προϊόντα για τους μικροκαλλιεργητές φρούτων και κηπευτικών. Από το 2018, η λειτουργία των εγκαταστάσεων εξαρτάται από εθελοντική χρηματοδότηση των κρατών-μελών της ΕΕ, ωστόσο μόνο ορισμένα κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Κύπρος, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ελβετία) υπήρξαν συνεπή ως προς την οικονομική τους συνεισφορά.

Για τη σημασία της εν λόγω δομής τοποθετήθηκαν με ένθερμο τρόπο μια σειρά υπουργών, όπως ο Φινλανδός υπουργός Γεωργίας, Jari Leppa, που ανέφερε ότι «πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό για καλλιέργειες που δεν καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις, ωστόσο έχουν μεγάλη οικονομική αξία». Εξίσου υποστηρικτικοί εμφανίστηκαν ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας Mogens Jensen και ο γενικός γραμματέας της Σουηδίας, Per Callenberg.

Η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Teresa Ballanova, υπογράμμισε τη σημασία εξασφάλισης μακροχρόνιας χρηματοδότησης. Ακόμα και χώρες που δεν έχουν συνεισφέρει οικονομικά αναγνώρισαν την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος. Ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, συμφώνησε στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή σε συσκέψεις για το θέμα, ενώ ο Κύπριος ομόλογός του, Κώστας Καδής, αναγνώρισε την ανάγκη «να ισχυροποιηθεί ο εν λόγω φορέας συντονισμού».