Να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες λόγω κλιματικής αλλαγής, ζήτησαν Αραχωβίτης – Παπαδόπουλος

Να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες λόγω κλιματικής αλλαγής, ζήτησαν Αραχωβίτης - Παπαδόπουλος

Την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων και τη σύμβαση – πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, εξέφρασαν οι εισηγητές της κυβερνητικής πλευράς και από την αντιπολίτευση , η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ, και η Ένωση Κεντρώων, εναντίον τάχθηκε το ΚΚΕ.

Τέθηκε η  ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ζημιών σε καλλιέργειες και την εκτροφή ζώων από βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο για τους αγρότες λόγω κλιματικής αλλαγής, που, όπως υποστήριξε, ο ίδιος είχε προβλέψει, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε , όπως έπρεπε, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλευράς σε σχέση με το Πρωτόκολλο του Κιότο τόνισαν πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει  τα εξής βήματα:

  •  Ενσωμάτωσε την οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Προχωρά το επιτυχημένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον».
  • Θεσμοθέτηση νέου καθεστώτος στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Σταδιακή μείωση χρήσης λιγνίτη .
  • Θεσμοθέτηση στόχων και Εθνικού Συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης ανέφερε ότι ως υπουργός είχε «συμπεριλάβει στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ένα ειδικό μέτρο με αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια και έπρεπε ταυτόχρονα να προσκομίσουμε μια μελέτη, η οποία θα αύξαινε το ποσοστό στα 200 εκατ.. Δυστυχώς – είπε- το μέτρο αυτό από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταργήθηκε και έτσι χάθηκαν τα 200 εκατ.».

Σημείωσε ωστόσο ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε απόφαση και συστήνει στα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν αυτό το μέτρο. Επομένως, δίνεται η ευκαιρία στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να επαναφέρει αυτό το μέτρο -το ειδικό μέτρο για τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα κι αναφέρθηκε στην ευκαιρία να ενεργοποιηθεί «το άρθρο 71 ν.4235, που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2014, που δίνει λύση στην ακαρπία. Με αυτά τα χρήματα θα μπορέσουμε να επιδοτήσουμε το ασφάλιστρο, που είναι λίγο ακριβό».

Εκτενώς στο θέμα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία αναφέρθηκαν επίσης από την κυβερνητική πλευρά ο Νίκος Παπαδόπουλος και ο Σταύρος Αραχωβίτης τονίζοντας πως δεν υπάρχουν σύνορα στις κλιματικές αλλαγές και πως υπάρχουν ήδη και παρατηρούνται, όπως συμβαίνει με την άνθιση δέντρων το χειμώνα, την αδυναμία μεταχρωματισμού των ρογών του σταφυλιού κ.ά. και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκό ταμείο για να χρηματοδοτεί ή να αποζημιώνει. Ειδικότερα ο κ. Αραχωβίτης εστίασε στο άρθρο 8 και μίλησε για προβλήματα λόγω κλιματικής αλλαγής που οφείλονται σε κακή καρπόδεση των δέντρων, υποβάθμιση εδαφών, διάβρωσης ή ερημοποίησης. 

Πάντως, από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει και τόνισε πως το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ οίκον θα βελτιωθεί και θα συνεχιστεί.