Να ληφθούν επαρκή μέτρα στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων – αγροτών ζητάει ο ΣΕΚ

Με σημερινή του επιστολή προς την κυβέρνηση καθώς και το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΟΙΚ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καθιστά αναγκαία τη λήψη επαρκών μέτρων στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων – αγροτών από τις πρόσφατες πρωτοφανείς βροχοπτώσεις. Επισημαίνει δε, πως πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα εκτίμηση των ζημιών ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, όπου πρέπει να γίνει το συντομότερο καταγραφή του «χαμένου ζωικού κεφαλαίου».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή του ΣΕΚ:

«Οι  πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες των  τελευταίων ημερών  στη χώρα μας προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Ιδιαίτερα επλήγησαν η Θεσσαλία (Καρδίτσα – Φάρσαλα- Αλμυρός κτλ) τα Ιόνια νησιά, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Χάθηκαν περιουσίες και υποδομές. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών.

Εκατοντάδες  κτηνοτρόφοι  έχασαν  τα  ζώα  τους  που  πνίγηκαν,  ζωοτροφές καταστράφηκαν, στάβλοι επλήγησαν και αυτά ήρθαν να προστεθούν στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η κτηνοτροφία μας τα τελευταία χρόνια.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να παρθούν επαρκή μέτρα στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων – αγροτών.

  1. Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία.
  1. Ιδιαίτερα για τις ζημιές στην κτηνοτροφία άμεση καταγραφή του χαμένου ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, μέλισσες κτλ) καταγραφή των κατεστραμμένων ζωοτροφών, όπως και των πληγέντων στάβλων.
  1. Να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα να δοθούν 250 € για κάθε θηλυκό και αρσενικό πρόβατο/αίγα άνω του έτους, 100 € για κάθε πρόβατο/αίγα κάτω του έτους, 1.500 € για κάθε βοοειδές και 400 € ανά χοιρινό.
  1. Να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών.
  1. Αναστολή των φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων για ένα χρόνο τουλάχιστον, όπως και των τραπεζικών υποχρεώσεών τους.
  1. Να γίνει άμεση διάνοιξη των αποκλεισμένων δρόμων και επισκευή όσων έχουν υποστεί ζημιές για την πρόσβαση των κτηνοτρόφων – αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους.
  • ΣΕΚ θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους πληγέντες συναδέλφους σε όλη τη χώρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τις ζημιές και να στηρίξει άμεσα τους κτηνοτρόφους – αγρότες στις περιοχές που επλήγησαν».