Να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους μηλοπαραγωγούς, ζητάει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς

«Στις 14/04 και στις 20/04/22 στην Ζαγορά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς με θέμα τον ΕΛΓΑ και τον αναχρονιστικό κανονισμό που δεν μας αποζημιώνει για όλες τις καταστροφές και στο 100%» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς.

Ειδικότερα ο Σύλλογος κάνει λόγο για: «μια σοβαρή καταστροφή που είχαν φέτος πάνω από 70 συνάδελφοι είναι η ξήρανση πολλών δένδρων από επιδρομή ποντικιών στις ρίζες. Το αίτημα των αγροτών για αποζημίωση απορρίφθηκε από τον ΕΛΓΑ καθώς βάσει κανονισμού δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη αποζημίωση παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πληρώνουν ασφάλεια.

Στη δεύτερη συγκέντρωση ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Μακρυρράχης, πέρα από το ζήτημα με τα ποντίκια έβαλαν στο τραπέζι το θέμα των κουτσουρεμένων αποζημιώσεων που έλαβαν οι παραγωγοί για τη ζημιά που έπαθαν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο στα κάστανα. Οι πενιχρές αποζημιώσεις είναι οριζόντιες και κάθετες, δηλαδή σε όλη την περιοχή και ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημιάς τα χρήματα ανά στρέμμα είναι τα ίδια και χωρίς δικαίωμα ένστασης για τους αγρότες.

Παρά τις αναγγελίες ότι θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις για ζημιές από βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, καύσωνα κλπ., δεν μπήκε ούτε ευρώ στους λογαριασμούς των μηλοπαραγωγών για τις αντίστοιχες ζημιές.

Ο Αγροτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει και επόμενη συγκέντρωση για την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης απέναντι στα σοβαρά αυτά προβλήματα και τις πολιτικές που τα ενισχύουν, βάζοντας εμπόδια στην καλλιέργεια της γης και στην επιβίωση μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους μηλοπαραγωγούς.
  • Να μπει ενισχυτική πληρωμή στους καστανοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιωθούν οι αγρότες που ξεράθηκαν τα δένδρα τους εξαιτίας των ποντικών.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».