Nα συμπεριληφθεί ο ηλίανθος στο Eco-scheme 31 και στη Συνδεδεμένη, ζητούν αγροτικές Ενώσεις του Έβρου

Αίτημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά για να συμπεριληφθεί ο ηλίανθος στο οικολογικό σχήμα 31, κατέθεσαν αγροτικές Ενώσεις του Έβρου. Το οικολογικό σχήμα 31 είναι Πρόγραμμα για το κλίμα το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων: Π1-31.1 χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμενων ειδών και ποικιλιών.

Όπως χαρακτηριστηκά αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας κ. Λάμπης Κουμπρίδης, «βλέποντας ότι ο ηλίανθος λείπει εντελώς από τα οικολογικά σχήματα αλλά και οι ελάχιστες επιλογές που έχουν οι μη αρδευόμενες περιοχές με τα οικολογικά σχήματα της Νέας ΚΑΠ κρίνουμε επιτακτικό να γίνει κάτι τέτοιο».

Επίσης στο αίτημα των Ενώσεων τονίζεται ότι: «η σκέψη για συνδεδεμένη ενίσχυση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, επιβάλλεται να εξεταστεί».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το αίτημα των Ενώσεων του Έβρου

Λίγα λόγια για την καλλιέργεια ηλίανθου στην Ελλάδα: 

Στο νομό Έβρου, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, η καλλιέργεια ηλίανθου καταλαμβάνει σταθερά, περίπου 300.000 στρέμματα σε ετήσια βάση. Αποτελεί βασική επιλογή καλλιέργειας για τη περιοχή μας, γιατί συγκεντρώνει ορισμένα πλεονεκτήματα:

-Είναι κατά κύριο λόγο ξηρική καλλιέργεια, αξιοποιεί εδάφη μη αρδευόμενα, χαμηλής γονιμότητας.

-Είναι καλλιέργεια με χαμηλές εισροές φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

-Ενδείκνυται για αμειψισπορά στο σχήμα: χειμερινά σιτηρά-ηλίανθος-χειμερινά σιτηρά και χρησιμοποιείται από τους αγρότες της περιοχής μας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

-Είναι ιδανική εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας σε μη αρδευόμενες εκτάσεις, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

-Αποτελεί εξαίρετο μελισσοκομικό φυτό και συνδυάζει κλάδους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.

-Χρησιμοποιείται για παραγωγή λαδιού, σημαντικό στοιχείο για τη διατροφή του ανθρώπου, στα πλαίσια της επισιτιστικής κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία.