Νάντια Γιαννακοπούλου: Οραματίζομαι την ελληνική ύπαιθρο ως έναν χώρο για να ζεις, να παράγεις και να επιχειρείς

Είμαστε μια χώρα που βρίσκεται πίσω από όλους σε έργα για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης.
30/09/2024
5' διάβασμα
nantia-giannakopoulou-oramatizomai-tin-elliniki-ypaithro-os-enan-choro-gia-na-zeis-na-parageis-kai-na-epicheireis-333435

Η κυβέρνηση έχει εισέλθει στον έκτο χρόνο θητείας της, έχει προλάβει να αλλάξει πέντε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, και το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει κανένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την οργάνωσή της σε νέο πλαίσιο και με προοπτική. Ως εκ τούτου, οι αγρότες μας σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα και κίνδυνο μαρασμού της παραγωγής τους.

Ας ληφθεί υπόψη, μέσα στη συνολική εικόνα, ότι υπάρχει και μια ολόκληρη περιφέρεια, όπως είναι η Θεσσαλία, που είναι κατεστραμμένη, με χιλιάδες στρέμματα να μην μπορούν καν να οργωθούν. Ο κίνδυνος είναι πια υπαρξιακός για την παραγωγή μας, με ανυπολόγιστες παρενέργειες στην τροφοδοσία της αγοράς με ελληνικά προϊόντα, στην εγκατάλειψη περιοχών της υπαίθρου και στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Στο σημείο μηδέν η αγροτική παραγωγή

Η ακρίβεια, ακόμα και σε υλικά που έχουν ανάγκη οι παραγωγοί, αλλά και το ενεργειακό κόστος δυσχεραίνουν απελπιστικά τις προσπάθειές τους. Πλάι σε αυτό, η κλιματική κρίση μοιάζει με συνεχή απειλή, με τις φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές, πλημύρες, αλλά και τα φαινόμενα ανομβρίας που πλήττουν ακόμα περισσότερο τους αγρότες μας. Σε αυτό το σημείο, ας λάβουμε υπόψη ότι είμαστε μια χώρα χωρίς καμία πολιτική για το νερό, που δεν είχε καμία πρόβλεψη.

Είμαστε μια χώρα που βρίσκεται πίσω από όλους σε έργα για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης στην αγροτική παραγωγή, με τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης να μένουν απελπιστικά αναξιοποίητες, αφού από τα 25 έργα που προβλέπονται, μόνο δύο είναι σε εξέλιξη. Όλα αυτά, όταν βρισκόμαστε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον διεθνώς, με προϊόντα από άλλες χώρες να πλημυρίζουν την αγορά, πολλά από τα οποία «ελληνοποιούνται».

Η ακρίβεια, ακόμα και σε υλικά που έχουν ανάγκη οι παραγωγοί, αλλά και το ενεργειακό κόστος δυσχεραίνουν απελπιστικά τις προσπάθειές τους

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι δεν βρισκόμαστε απλά σε ένα κρίσιμο σημείο για την αγροτική παραγωγή, αλλά ότι βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν, που το πρόβλημα πρέπει να το δούμε σε όλες τις διαστάσεις του και να υπάρχει ένα ολιστικό σχέδιο. Αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα για τη χώρα, την ανάπτυξή της και τη συμβολή του στην απασχόληση και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Δέσμευση για εθνικό σχέδιο

Για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας, για μία καλύτερη και ελπιδοφόρα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ελληνική περιφέρεια, δεσμεύομαι προσωπικά για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης, μέσω του οποίου θα προωθήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Ενδεικτικά, αναφέρομαι σήμερα σε:

  • Επανεξέταση της φορολόγησης των αγροτών, με προοδευτική μείωση του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των ενισχύσεων και αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου και θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων.
  • Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νερό. 
  • Αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μία δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και στις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τους αγρότες, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
  • Θεσμική προστασία της παραγωγικής γης και πολιτικές με φοροκίνητρα, φοροαπαλλαγές και με τράπεζες γης για αξιοποίησή της από παραγωγούς.
  • Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι.
  • Πλήρη αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Επικαιροποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των νέων κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων.
  • Προώθηση μέτρων αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.

Οραματίζομαι τον χώρο της ελληνικής υπαίθρου ως χώρο για να ζεις, χώρο για να παράγεις και να επιχειρείς. Νέους ανθρώπους που θα γίνονται αγρότες – σύγχρονοι επιχειρηματίες από επιλογή. Αισθάνομαι σαν χρέος απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική περιφέρεια και τους αγρότες την προώθηση γενναίων μέτρων. Αυτό θα πράξω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν εκλεγώ.

 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και υποψήφια πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

ΓΡΑΦΕΙ: