Νέα έκκληση Π. Κουρουμπλή προς ΠΝΟ – Κανονικά τα δρομολόγια στη Ζάκυνθο

Νέα έκκληση Π. Κουρουμπλή προς ΠΝΟ - Κανονικά τα δρομολόγια στη Ζάκυνθο

Νέο κάλεσμα σε διάλογο κάνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να αναστείλει την απεργία, η οποία συμπληρώνει μία εβδομάδα, και να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση.

Ζάκυνθος

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 9/12 εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης μετά την απόφαση των ακτοπλοϊκών εταιρειών “Ionian group” και “Kefalonian lines” να «σπάσουν» την νέα 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΠΝΟ.

Η απόφαση των δύο εταιρειών πάρθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, καθώς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ανάγκες της Ζακύνθου, η οποία τέλη υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, για τρόφιμα, ιατρικά υλικά και καύσιμα ήταν μεγάλη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η ακτοπλοϊκή εταιρεία “Ionian group” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Κοινοπραξία IONIAN GROUP και οι Ζακυνθινοί ναυτικοί της, ενστερνίζονται την κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ του αγαπημένου μας νησιού, από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Οι πλημμύρες, τα σκουπίδια, η έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης καθώς επίσης και οι νοσοκομειακές ανάγκες που προσφάτως κορυφώθηκαν, έχουν συνέπεια βαριές και οδυνηρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των συμπατριωτών μας. Σύσσωμη η ομάδα της IONIAN GROUP με γνώμονα και μόνο την προσφορά, όπως έμπρακτα έχει πράξει και στο παρελθόν, πήρε την πρωτοβουλία να δώσει ανάσα στον πολυήμερο αποκλεισμό του νησιού μας. Από την Παρασκευή 09/12/2016 το πρωί, τα πλοία μας δρομολογούνται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των συμπατριωτών μας, έτσι ώστε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αγωνίας και απόγνωσης που βιώνουν, να μην νιώσουν εγκαταλελειμμένοι. Σεβόμαστε τον αγώνα των Ναυτεργατών, η ανάγκη όμως του νησιού, μας επιτάσσει».

ΣΕΕΝ

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινή διαβίωση των νησιωτών, στη διακίνηση του επιβατικού κοινού αλλά και στη διακίνηση εμπορευμάτων, αναφέρεται μέσα από την ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), και καλεί την ΠΝΟ να διακόψει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο ο σύνδεσμος εκφράζει με την ανακοίνωσή του την έντονη αντίθεσή του σε ό,τι αφορά την αύξηση της φορολογίας των ναυτικών, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «θα έχει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ναυτιλία μας, στην καλή εξυπηρέτηση και ανάπτυξη των νησιών μας, στον τουρισμό της χώρας και στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας».

Ανακοίνωση υπουργείου Οικονομικών

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Π. Κουρουμπλής καλεί την ΠΝΟ σε διάλογο και ζητά την αναστολή της απεργίας, έπειτα και από τη γραπτή δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών.

Η ανακοίνωση που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει:

«Σε συνέχεια της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «Ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών»,  υπογραμμίζεται ότι: η κυβέρνηση ούτε το έπραξε στο παρελθόν, ούτε σκοπεύει στο μέλλον να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ