Νέα εξάμηνη παράταση για το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό στις εξαγωγές προς Μ. Βρετανία 

Νέο εξάμηνη παράταση στην εφαρμογή του  φυτογειονομικού πιστοποιητικού για τα φρούτα και τα λαχανικά που εισάγονται από την ΕΕ ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία. 

Το εν λόγω πιστοποιητικό- που δρομολογήθηκε μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ- επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2022. Πλέον η ενεργοποίησή του μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2022.

Σε σχετικό σχόλιό του ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Hellas, ΄Γιώργος Πολυχρονάκης αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την ανακοινωθείσα νέα καθυστέρηση στην υποχρέωση έκδοσης και προσκόμισης φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού «που για τον τομέα των οπωροκηπευτικών είναι θετική και θα συμβάλει στη μείωση των διοικητικών διαδικασιών και κόστους σε μια περίοδο που υφίσταται πίεση το εμπόριό τους λόγω πανδημίας και αύξησης κόστους μεταφοράς. 

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ως είναι, γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2021 , με την αποχώρηση του Ην Βασίλείου από την ΕΕ, επιβλήθηκαν τελωνειακές απαιτήσεις σε τρείς περιόδους με την πρώτη να βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι σήμερα κατά την οποία, για την εξαγωγή των περισσότερων νωπών φρούτων και λαχανικών, απαιτείται τελωνισμός των εμπορευμάτων με διασάφηση εξαγωγής (ΕΔΕ) και έκδοση πιστοποιητικού συμμόρφωσης βάσει των εμπορικών προτύπων (ποιότητας) .Η δεύτερη περίοδος θα ισχύσει με την τωρινή απόφαση από 1/7/2022.Στο μεταβατικό διάστημα μέχρι 1/7/2022 θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική πιστοποίηση και θα είναι πλήρως λειτουργικά έως ότου απαιτηθούν φυτουγειονομικά πιστοποιητικά για τις εξαγωγές της Ε.Ε».