Νέα έκθεση: Τετραπλασιασμός κερδών για τις μεγάλες εταιρείες λιπασμάτων χάρη στις υψηλές τιμές των αγροτικών εισροών

Τον τελευταίο χρόνο, πολλές από τις εταιρείες που ελέγχουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, από το πετρέλαιο μέχρι τα σιτηρά και τις εταιρείες τροφίμων, έχουν αναφέρει κέρδη ρεκόρ.

Σε μια νέα έκθεση που συντάχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωργίας και Εμπορικής Πολιτικής (IATP) και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Grain, διαπιστώνεται ότι οι μεγάλες εταιρείες λιπασμάτων έχουν βγάλει δισεκατομμύρια, τη στιγμή που οι αγρότες βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα.

Η έκθεση με τίτλο «The Fertiliser Trap» αναφέρει ότι εννέα από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων πραγματοποίησαν κέρδη άνω των 84 δισ. δολαρίων το 2021 και το 2022. Μόνο το 2022, οι εταιρείες πρόκειται να κλείσουν τη χρονιά με κέρδη 57 δισ. δολαρίων, τετραπλάσια από τα κέρδη τους το 2020. Οι αγρότες και οι κυβερνήσεις είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τη «νύφη» για τα τεράστια κέρδη των λιπασματάδων.

Ενδεικτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κυβερνήσεις και οι αγρότες της Ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (G20) κατέβαλαν επιπλέον 21,8 δισ. δολάρια σε εισαγωγές λιπασμάτων το 2021 και το 2022, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψαν το 2020.

«Αυτά τα αυξανόμενα κόστη δεν οδηγούν μόνο σε αγροτικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, από το Πακιστάν έως την Αιθιοπία και τον Ισημερινό, αλλά συνδέονται επίσης και με την κλιμάκωση των τιμών των τροφίμων και την επισιτιστική ανασφάλεια σε ορισμένες χώρες», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.