Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Σημαντικό το αποτύπωμα των δράσεων του Οργανισμού για τη στήριξη της αγροδιατροφής

Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και βάζοντας σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμά του, ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά κατάφερε μέσα στην ολιγόχρονη πορεία του να εκπαιδεύσει περισσότερους από 31.000 νέους αγρότες – ωφελούμενους των προγραμμάτων του, με περίπου 5.500 από αυτούς να βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ έχουν υποστηριχθεί 85 αγροδιατροφικές επιχειρήσεις σε 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα, από παραγωγούς ελιάς και μελισσοκόμους έως και κτηνοτρόφους.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη, από τη διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Έφη Λαζαρίδου, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον απολογισμό των δράσεων για το 2024 και τους στόχους του φορέα για το 2025.
Όπως σημείωσε η κα Λαζαρίδου, ο Οργανισμός, στηρίζοντας σταθερά τον κλάδο της αγροδιατροφής και τη βιώσιμη ανάπτυξή του από το 2018, έχει αφήσει αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Τα 21,4 εκατ. προέρχονται από τις δράσεις του και τα 18,6 εκατ. από τις δράσεις των ωφελουμένων. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί 486 θέσεις από τις επιχειρήσεις των ωφελουμένων την περίοδο 2017-2023, ενώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύει ο φορέας παράγονται 5,35 ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με την ίδια, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο «Manager of the Year 2024», ο Οργανισμός κατάφερε να βελτιώσει την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων των ωφελουμένων, αλλά και τα κέρδη, αποδεικνύοντας ότι συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου τοπίου στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, στοχεύοντας στην εκπαίδευση, μεταφέροντας τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας συνέργειες και διευκολύνοντας τις επενδύσεις.
Χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων των παραπάνω δράσεων είναι ότι το 37% των ωφελουμένων βελτίωσε την αποδοτικότητά του και αύξησε το ποσοστό κέρδους, το 25% των ωφελουμένων επένδυσε στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, το 80% βελτίωσε τις παραγωγικές του διαδικασίες και το 64% των άνεργων ωφελούμενων έχει, πλέον, σταθερή εργασία ή ξεκίνησε δική τους επιχείρηση. Παράλληλα, το 86% των ωφελουμένων δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο και ότι καλύπτεται πλήρως από τις διάφορες πτυχές των προγραμμάτων.
Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσοστό των επιχειρηματιών ή αυτοαπασχολούμενων ωφελουμένων, που μείωσαν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, φτάνει στο 36%, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της γυναικείας συμμετοχής στις δράσεις του 2024 (44%), με τον Οργανισμό να επενδύει συστηματικά στην ενδυνάμωση των γυναικών στην αγροδιατροφή.
Δράσεις 2024 και προγράμματα για το 2025
«Το 2024 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τον Οργανισμό, καθώς ολοκληρώθηκαν πολλά προγράμματα, ενώ παράλληλα ήταν γεμάτο από προκλήσεις, επιτυχίες, καταλυτικές συνεργασίες και μεγάλη αναγνώριση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, που προέκυψε από τη στρατηγική εξωστρέφειάς μας», τόνισε στην «ΥΧ» η κα Λαζαρίδου.
Μεταξύ των δράσεων που προέβαλαν το έργο του Οργανισμού ήταν η ανάδειξή του για δεύτερη φορά ως ευρωπαϊκού Best Practice για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG AGRI. Μέσα στο έτος, έγινε νέα συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο.
Ακόμη, όπως υπογράμμισε η επικεφαλής του Οργανισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη Βασιλοτροφία στη Θεσσαλία, παραδόθηκαν 27.000 βασιλικά κελιά σε 394 πληγέντες μελισσοκόμους, με στόχο την επανεκκίνηση του κλάδου.
Αντίστοιχες δράσεις για τη βασιλοτροφία υλοποιούνται στην Εύβοια και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Ειδικότερα, για τη μελισσοκομία, από το 2018 μέχρι σήμερα ο Οργανισμός έχει υλοποιήσει 11 εξειδικευμένα προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, φορείς και επιχειρήσεις, πάνω από 2.000 μελισσοκόμοι έχουν ωφεληθεί άμεσα, αποκτώντας πρόσβαση σε εξειδικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 50.000 νέα μελίσσια με βελτιωμένα γενετικά χαρακτηριστικά.
Προγράμματα, επίσης, του Οργανισμού που αναμένεται να συνεχιστούν το 2025 είναι η ΑγροΑνέλιξη, η οποία ενισχύει τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες, υποστηρίζοντας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον κλάδο της αγροδιατροφής. Συνεχίζεται το –μοναδικό στο είδος του– πρόγραμμα Agrifood Leadership, όπου πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στη θεματική «Marketing Strategy: Export Marketing & Export Market Research» στο Logistics Center της Lidl Hellas, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Για το 2025, θα συνεχιστεί, επίσης, η συνεργασία του Οργανισμού με το CITI Foundation και το πρωτοποριακό εγχείρημα «Social Farming 360» στα αγροτικά καταστήματα κράτησης. Σημειώνεται πως τα προγράμματα του Οργανισμού υλοποιούνται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.