Σε νέα υπερδύναμη των ΓΤΟ μετατρέπεται η Κίνα

Σε νέα υπερδύναμη των ΓΤΟ μετατρέπεται η Κίνα

Η Κίνα, από καταναλωτική υπερδύναμη των μεταλλαγμένων, ανακοίνωσε την απόφασή της να μετατραπεί και σε παραγωγική υπερδύναμη. Η πρόσφατη εξαγορά της Syngenta από κινεζική κρατική εταιρεία επενδύσεων συνδέεται άμεσα με αυτή την απόφαση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα, η μέχρι τώρα πολιτική της μερικής καλλιέργειας κάποιων εκτάσεων βαμβακιού και παπάγιας αλλάζει. Ένα σχέδιο διάρκειας 13 ετών θα οδηγήσει στη γενικευμένη καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων με γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και καλαμπόκι. Παράλληλα, θα ενταθούν οι έρευνες για τη βελτίωση μεταλλαγμένων ποικιλιών ρυζιού και σιτηρών, με στόχο να τεθούν άμεσα σε μαζική καλλιέργεια. Η απόφαση της Κίνας, που μέχρι τώρα εισήγαγε τεράστιες ποσότητες τροποποιημένης σόγιας, καλαμποκιού, βαμβακιού, κράμβης και ζαχαρότευτλων, θα αλλάξει τα δεδομένα.

Αξίζει να τονιστεί ότι το 2015 μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις διεθνώς για πρώτη φορά κατά 1%. Το γεγονός σχετίζεται με την αντίθεση πολλών χωρών, όπως της πλειονότητας των ευρωπαϊκών, με την κατανάλωση των προϊόντων αυτών, αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση καθαρών προϊόντων από τις ΗΠΑ.