ΝΕΑ ΚΑΠ: Στις 17 Ιανουαρίου το πρώτο crash test της γαλλικής προεδρίας

Οι 5 μεγάλοι σταθμοί της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2021

Με μεγάλες προσδοκίες και υψηλές φιλοδοξίες ανέλαβε η Γαλλία την 1η Ιανουαρίου 2022 την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το πρώτο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας του έτους να προγραμματίζεται για τις 17 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Μία πρώτη γεύση για τη φιλόδοξη ατζέντα της Γαλλίας έχει δώσει ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Γάλλο υπουργό γεωργίας και νυν πρόεδρο του Συμβουλίου, Ζιλιέν Ντενορμαντί, να ξεκαθαρίζει σε μήνυμά του ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγών προϊόντων από Τρίτες Χώρες όταν δεν τηρούνται αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Πάντως, στις 17 Ιανουαρίου, ο Ντενορμαντί θα παρουσιάσει στους ομολόγους του αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας για τον αγροδιατροφικό τομέα. Την ίδια ημέρα, το θέμα της κατάστασης στην αγορά γεωργικών προϊόντων πρόκειται να μονοπωλήσει τη συζήτηση των υπουργών, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θεματικές όπως η ευζωία των ζώων και η γεωργία δέσμευσης άνθρακα.

Σταθμοί το 2021

Η νέα χρονιά έρχεται να ολοκληρώσει μία σειρά σημαντικών προπαρασκευαστικών και όχι μόνο πρωτοβουλιών και αποφάσεων που ελήφθησαν το 2021, με στόχο την επιτυχή έναρξη της νέας ΚΑΠ την 1/1/2023. Μάλιστα, η ίδια η Κομισιόν, δια του επιτρόπου γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, απαριθμεί τα πέντε μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε.

Το σημαντικότερο γεγονός του 2021 αποτελεί αναμφισβήτητα η επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, και εν συνεχεία η νομική κατοχύρωσή της. Πρόκειται «για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 30 ετών, που έλαβε μάλιστα ισχυρή υποστήριξη από το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη, αλλά και τις αγροτικές οργανώσεις», σημειώνει σε μήνυμά του, μεταξύ άλλων, ο Βοϊτσεχόφσκι.

Ως δεύτερο σημαντικότερο γεγονός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει την έγκριση του στρατηγικού σχεδιασμού για το «Μακροπρόθεσμο Όραμα της Υπαίθρου έως το 2040». Όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, η ευρωπαϊκή ύπαιθρος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών της ΕΕ, και όχι μόνο της ΚΑΠ.

Εξίσου σημαντική, όμως, ήταν και η έγκριση του σχεδίου δράσης για τις Βιολογικές Καλλιέργειες, ένα σχέδιο το οποίο ο επίτροπος Γεωργίας χαρακτηρίζει «ως μία μεγάλη ευκαιρία για τις μικρές εκμεταλλεύσεις των κρατών-μελών».

Η Κομισιόν προβάλλει, επίσης, την υιοθέτηση του όρου της δράσης «γεωργία δέσμευσης άνθρακα», που, όπως λέει, θα προσφέρει στους παραγωγούς ένα σημαντικό επιπλέον εισόδημα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Τέλος, η έγκριση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ (με βάση την εμπειρία της κρίσης από την πανδημία), αποτελεί επίσης μία σημαντική πρωτοβουλία για τους Ευρωπαίους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε από την Κομισιόν, και εγκρίθηκε από όλα τα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας.