Σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της νέας ΚΑΠ προχώρησαν οι οργανώσεις των Τσέχων μεγαλοπαραγωγών την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που φιλοξένησε η Πράγα.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Συνεδριακό Κέντρο όπου βρίσκονταν οι υπουργοί. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το Αγροτικό Επιμελητήριο και την Αγροτική Ένωση της Τσεχίας, δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν το λόμπι της πρωτογενούς παραγωγής βιομηχανικής κλίμακας. Στον αντίποδα, οι μικροκαλλιεργητές δεν συμμετείχαν, καθώς εκείνοι είναι ικανοποιημένοι με τους νέους κανόνες της ΚΑΠ, που -όπως λένε- ευνοούν τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων εκμεταλλεύσεων διαμαρτύρονται από τις αρχές του έτους για την απόφαση να μετατοπιστεί μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων στους μικρότερους αγρότες. Επικρίνουν τη λεγόμενη αναδιανομή, που αποτελεί μέρος του τσέχικου στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

Οι διαμαρτυρίες έχουν επίσης ως στόχο να επιστήσουν την προσοχή για τις επιπτώσεις της Πράσινης Συμφωνίας στη γεωργία, όπως για παράδειγμα στο σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, οι αγρότες θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή λόγω της αύξησης του κόστους και της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ. «Εάν δεχτούμε τη νέα πολιτική κατανομής της γεωργικής στήριξης, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, και προσπαθήσουμε πάση θυσία να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030, τα ευρωπαϊκά τρόφιμα θα γίνουν μια ακριβή πολυτέλεια που σίγουρα δεν θα είναι για όλους», δήλωσε ο Martin Pycha, πρόεδρος της Αγροτικής Ένωσης.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από γεωργικές οργανώσεις από τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία.

www.euractiv.com