Νέα μελέτη: Πολύ μικρότερα του αναμενόμενου τα περιβαλλοντικά οφέλη από τις αντισταθμίσεις άνθρακα

Τα περισσότερα έργα κρίνονται εντελώς αναποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τις μειώσεις σε αποψίλωση δασών και εκπομπές

Οι μηχανισμοί αντιστάθμισης άνθρακα που επιστρατεύονται για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών υπερεκτιμούν σημαντικά τον θετικό τους αντίκτυπο, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε έξι χώρες και επεκτάθηκε σε τρεις ηπείρους, αξιολόγησε συνολικά 26 έργα αντιστάθμισης άνθρακα που υποστηρίζουν ότι επιβραδύνουν την αποψίλωση των δασών. Όπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα από τα εν λόγω πρότζεκτ αποτυγχάνουν να προφυλάξουν τα δάση ή να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου της ατμόσφαιρας.

Στη θεωρία, η αντιστάθμιση άνθρακα είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου πολλές εταιρείες επιλέγουν να αμβλύνουν το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, καταβάλλοντας τους πόρους για μια ισοδύναμη μείωση των εκπομπών σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Στην πράξη, από τα 26 έργα αντιστάθμισης που εξετάστηκαν σε Καμπότζη, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Περού, Τανζανία και Ζάμπια, μόλις τα οκτώ εμφάνισαν ενδείξεις μείωσης της αποψίλωσης των δασών, ενώ ακόμη και αυτά δεν κατάφεραν να επιτύχουν το μέγεθος των μειώσεων στο οποίο στόχευαν αρχικά.

Μόνο τα 18 από τα 26 έργα συνοδεύονταν από επαρκείς διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες για τον αριθμητικό προσδιορισμό των αντισταθμίσεων που προβλεπόταν να παράγουν. Από την υλοποίησή τους μέχρι το 2020, αυτά τα 18 έργα αναμενόταν να παραγάγουν έως και 89 εκατ. δολάρια αντιστάθμισης άνθρακα που θα πωλούνταν στην παγκόσμια αγορά άνθρακα. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόλις τα 5,4 από τα 89 εκατομμύρια, ήτοι το 6,1%, θα σχετίζονται με πραγματικές μειώσεις εκπομπών άνθρακα.

«Το κύριο μήνυμα είναι ότι δεν αρκεί να βασίζεσαι στην πιστοποίηση αντιστάθμισης άνθρακα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Thales West, επίκουρος καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Vrije Universiteit) και συνεργάτης στο Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων. «Εάν βασίζεστε 100% σε αντισταθμίσεις, πιθανότατα δεν θα πετύχετε τίποτα θετικό όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».