Ιταλία: Νέα συστήματα τροποποιούν την άρδευση ανάλογα με τον καιρό

Το σύστημα άρδευσης συνδέεται με τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις να προγραμματίζονται σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού

ardeusi-akriveis-italia (2)

Απομακρυσμένη διαχείριση της καλλιέργειας, δυνατότητα παρακολούθησης της υγρασίας, της θερμοκρασίας, του αέρα και του εδάφους, καθώς και των παραμέτρων βροχόπτωσης, αλλά και δυνατότητα αυτορρύθμισης, σύμφωνα με τις προβλέψεις των κύριων δορυφόρων είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος άρδευσης ακριβείας στην Ιταλία.

Οι εταιρείες Scarabelli irrigazione και η Consorzio Agrario Adriatico συνδέουν το σύστημα άρδευσης με τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις να προγραμματίζονται σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού. Εάν αλλάξουν οι συνθήκες, το σύστημα διορθώνει αυτόματα το πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι κατάλληλο για άρδευση αροτραίων καλλιεργειών.

ardeusi-akriveis-italia (1)Το σύστημα, εκτός από τον προγραμματισμό της απομακρυσμένης άρδευσης και της διασύνδεσης με τους μετεωρολογικούς σταθμούς, μπορεί επίσης να αλληλοεπιδράσει με τους κύριους δορυφόρους καιρού, δίνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τις προβλέψεις των δορυφόρων.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Οι κατασκευαστές αναφέρουν ένα παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Αν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού, έχει προγραμματιστεί πότισμα το πρωί, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας πέσει βροχή, το σύστημα διαβάζει τα δεδομένα που συλλέγονται από τους δορυφόρους και τροποποιεί αυτόματα την ώρα του ποτίσματος, ακυρώνοντας το προγραμματισμένο πότισμα.

«Η δυνατότητα διαχείρισης της άρδευσης εξ αποστάσεως μέσω κινητού, τάμπλετ ή υπολογιστή αποτελεί χαρακτηριστικό της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με δυνατότητα παροχής της σωστής ποσότητας νερού στο έδαφος, κάτι που είναι απαραίτητο για την παραγωγή φυτών υψηλής ποιότητας. Όταν η ποσότητα του νερού είναι μικρότερη από αυτήν που χρειάζεται, τότε οι καλλιέργειες είναι πιο φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, τα φυτά που ποτίζονται πάρα πολύ είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες και λιγότερο ανθεκτικά στις ξηρές συνθήκες. Η υπερβολική ποσότητα νερού οδηγεί στον θάνατο του ριζικού συστήματος των φυτών».