Η Νέα Ζηλανδία παρουσίασε το σχέδιο για τη φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ζώα κτηνοτροφίας

Η Νέα Ζηλανδία παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για τη φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ζώα κτηνοτροφίας σε μια αμφιλεγόμενη πρόταση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο φόρος θα είναι ο πρώτος του είδους στον κόσμο.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Νέας Ζηλανδίας είναι τα αέρια που εκπέμπονται από τις 6,2 εκατομμύρια αγελάδες της χώρας.

Με βάση το σχέδιο, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν φόρο για τις εκπομπές αερίων των ζώων τους: τα ζώα παράγουν μεθάνιο που απελευθερώνεται είτε με το ρέψιμο είτε από την άλλη άκρη του πεπτικού σωλήνα και υποξείδιο του αζώτου που απελευθερώνεται από τα ούρα τους.

Η πρωθυπουργός είπε στους κτηνοτρόφους ότι θα πρέπει να μπορούν να αναπληρώσουν το κόστος χρεώνοντας περισσότερο για τα φιλικά προς το κλίμα προϊόντα.

Όπως είπε η ίδια, η “πραγματιστική πρόταση” θα μείωνε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία, ενώ θα έκανε τις σοδειές πιο βιώσιμες.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρώσει την πρόταση μέχρι τον επόμενο χρόνο και ο φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Αλλά με την Νέα Ζηλανδία να πηγαίνει σε εκλογές μέσα στους επόμενους 15 μήνες η πρόταση κινδυνεύει να κοστίσει στην Άρντερν ψήφους από την επαρχία καθώς οι κτηνοτρόφοι έσπευσαν να καταδικάσουν το σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ