Νέες αγορές για τον ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωροκηπευτικών (ΑΣΟΠ) Αγίου Αθανασίου Δράμας είναι αναγνωρισμένος ως Οργάνωση (Ομάδα) Παραγωγών και αριθμεί πάνω από 1.000 Έλληνες παραγωγούς.
Ο διευθυντής πωλήσεων του ΑΣΟΠ, Παναγιώτης Αθανασιάδης, μεταφέρει στην «ΥΧ» την παρούσα παραγωγική και εμπορική εικόνα. «Ως προς την καρποφορία, η παραγωγική χρονιά ήταν πολύ καλή, παρά τον παρατεταμένο καύσωνα και τη λειψυδρία, που όμως συνετέλεσαν στο να μην έχουμε τόσο καλό ποιοτικό αποτέλεσμα ως προς τη διαλογή του ροδιού σε Α και Β ποιότητα, σχετικά με τα χαρακτηριστικά που αφορούν στην όψη και μόνο. Η Α πηγαίνει στο ράφι προς βρώση και η Β οδηγείται στη μεταποίηση. Το ρόδι, βέβαια, που χυμοποιείται έχει εξίσου καλή ποιότητα», περιγράφει.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η ποιότητα είναι άριστη και η μέτρια εικόνα οφείλεται στις παραπάνω καιρικές συνθήκες, αλλά το ρόδι διατήρησε τη χαρακτηριστική γεύση του.
Ο ΑΣΟΠ κάλυψε και φέτος τις ανάγκες του σε πρώτη ύλη από τους καλλιεργητές με τους οποίους συνεργάζεται, έχοντας διασφαλίσει μεγάλη διασπορά πανελλαδικά.
Νέες αγορές
Ο ΑΣΟΠ διατηρεί την υψηλή ποιότητα, παράλληλα με τη δυναμική και την εξωστρέφειά του, γι’ αυτό ανοίγεται διαρκώς σε αγορές του εξωτερικού. Εξάγει συνολικά σε 22 χώρες, με τη Νοτιοανατολική Ασία να συμπεριλαμβάνεται στις καινούργιες αγορές.
«Υπάρχει συγκέντρωση της καλλιέργειας και τα χωράφια περνούν σε χέρια λίγων», αναφέρει ο διευθυντής πωλήσεων του ΑΣΟΠ, Παναγιώτης Αθανασιάδης
Το δραμινό ρόδι είναι σε λιανική πώληση, ενώ, επιπλέον, το βιολογικό φιγουράρει στα βιολογικά καταστήματα, αλλά και σε επιλεγμένα, όπου πωλούνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. «Πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών της μεταποίησης (χυμός), που είναι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς μας, καλύπτεται από τις εξαγωγές», μεταφέρει ο κ. Αθανασιάδης. Ο χυμός έχει σταθερά αυξητική τάση, γιατί είναι προϊόν υγιεινής διατροφής και το καταναλωτικό κοινό αυξάνεται διαρκώς.
Συγκεντρωτικές τάσεις
Ο κ. Αθανασιάδης αναφέρει ότι πανελλαδικά έχουν φυτευτεί περίπου 23.000 στρέμματα, αλλά η γη αλλάζει ιδιοκτήτες. «Πολλοί μικροί παραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια του ροδιού, γιατί δεν επιβιώνουν. Υπάρχει συγκέντρωση της καλλιέργειας και τα χωράφια περνούν σε χέρια λίγων.
Ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος και όσοι συνταξιοδοτούνται πουλάνε τα χωράφια τους σε νεότερους καλλιεργητές, γιατί τα παιδιά τους δεν ακολουθούν το επάγγελμα», επισημαίνει. Υπάρχουν, βέβαια, και οι παραγωγοί που ξηλώνουν τις ροδιές και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Ο ίδιος τονίζει ότι, για να είναι βιώσιμη μια καλλιέργεια, χρειάζεται να καλύπτει συγκεκριμένη ποσότητα παραγόμενου προϊόντος.
Αντιχαλαζικά
Ο συνεταιρισμός φροντίζει να υποστηρίζει τους καλλιεργητές και στην προστασία της καλλιέργειας, γι’ αυτό αξιοποιεί προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να δημιουργήσουν υποδομές προστασίας των δέντρων, όπως τα αντιχαλαζικά. «Αξιοποιούμε προγράμματα του ΠΑΑ για την αντιχαλαζική προστασία και αρδευτικά προγράμματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Τα χωράφια που προστατεύονται έχουν σαφώς καλύτερη απόδοση και ποιότητα», τονίζει ο κ. Αθανασιάδης.
Και προσθέτει: «Αποτελεί, πλέον, αναγκαιότητα το σύνολο της καλλιεργούμενης αγροτικής γης να προστατευτεί, είτε έναντι του καύσωνα, είτε με την ορθολογική χρήση της άρδευσης (στάγδην άρδευση, ευφυής γεωργία) και να ανταποκριθούμε στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις, με στόχο να είμαστε και βιώσιμοι, διότι το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει πάρα πολύ».
Τέλος, ο ίδιος καταγράφει ως αρνητικό το γεγονός ότι τα συλλογικά σχήματα που μπορούν μέσα από τη συλλογική λειτουργία να ρίξουν το καλλιεργητικό κόστος και να διαχειριστούν καλύτερα τα προϊόντα προς όφελος των παραγωγών είναι λίγα.