Νέες ισορροπίες στην αγορά γάλακτος από την είσοδο της CVC στη Δωδώνη

Οι συνέργειες που αναπτύσσονται με Vivartia και Μεβγάλ και τα ντηλ που ακολουθούν

Ως θρυαλλίδα ανακατατάξεων στην εγχώρια αγορά τροφίμων, αλλά και στις ζώνες γάλακτος θα λειτουργήσει, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία της CVC Capital Partners με την SI Foods για την εξαγορά της Δωδώνη.

Με δεδομένο ότι το fund ήδη έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Vivartia, η οποία, με τη σειρά της, κατέχει το 43,2% της Mεβγάλ γίνεται προφανές ότι δημιουργείται ένα σχήμα που διεκδικεί πλέον την πρωτιά εντός των τειχών, αλλά και ρόλο στο διεθνές στερέωμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα τυροκομικά όπου η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία κατέχει, ως γνωστόν, πολύ ισχυρή θέση.

Όπως, δε, καθίσταται σαφές από την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, στόχος της νέας επιχειρηματικής οντότητας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και εξαγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι πρώτοι «στόχοι» έχουν ήδη εντοπιστεί και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους δημοσιευμένους ισολογισμούς, το 2019 οι πωλήσεις της Δέλτα ΑΕΒΕ ανήλθαν σε 236,6 εκατ. ευρώ και εκείνες του Ομίλου Δέλτα (κλάδος γαλακτοκομικών της Vivartia) στα 282,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της Δωδώνη έφτασαν τα 107,59 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρήση, ο κύκλος εργασιών των Ελληνικών Γαλακτοκομείων της οικογένειας Σαράντη, που κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά, διαμορφώθηκε σε 372,63 εκατ. ευρώ.

Αν και μέσω της συμφωνίας η CVC Capital Partners αποκτά την πλειοψηφία της Δωδώνη, η SI Foods, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, θα διατηρήσει τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας. Μένει να φανεί εάν η συμφωνία υπόκειται στον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και, αν ναι, ποιους και πόσους αστερίσκους θα βάλει η ανεξάρτητη αρχή, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως.

Το προφίλ των δυο εταίρων

H CVC αποτελεί μία από τις πλέον δραστήριες επενδυτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Στις επενδύσεις της, που ξεπερνούν πλέον το 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται το Hellenic Healthcare Group, το e-travel, η Skroutz, η D-Marin, η Vivartia, καθώς και η πρόσφατα αποκτηθείσα Εθνική Ασφαλιστική.

Από την πλευρά της, η ρωσικών συμφερόντων SI Foods έχει τοποθετηθεί στη βορειοελλαδίτικη Unismack, που δραστηριοποιείται στην αγορά των σνακ, ενώ πρόσφατα απέκτησε και τον έλεγχο της εταιρείας κτηνιατρικών φαρμάκων Provet.

Συμφωνία Δέλτα με Danone για παραγωγή γιαουρτιού

Ενδεικτική των προθέσεων της CVC Capital Partners να ενδυναμώσει το χαρτοφυλάκιο της Δέλτα είναι και η συμφωνία με την Danone για την παραγωγή στην Ελλάδα στραγγιστού γιαουρτιού με προβιοτικά, το οποίο θα ενταχθεί στη σειρά Activia. Το νέο προϊόν θα κυκλοφορήσει αρχικά ως λευκό στραγγιστό γιαούρτι σε συσκευασία 2 x 200g συνδυάζοντας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «την εμπειρία της Δέλτα με την έρευνα της Danone για τα οφέλη των προβιοτικών».

«Ο συνδυασμός γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης μπορεί να δημιουργήσει καινοτομία στην αγορά και να προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στις απαιτήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν και επιλέγουν όλο και περισσότερο προϊόντα που συνδυάζουν αυθεντική παραδοσιακή γεύση και καινοτομία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κωστής Βαλιάδης, εμπορικός διευθυντής της Δέλτα. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και έρευνες, η Danone επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά, ξεκινώντας μια εξαιρετική συνεργασία με τη Δέλτα», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Διονύσης Τσάκωνας, market leader της Danone στην Ελλάδα.