Νέες καλλιέργειες: Η κινόα ήρθε για να μείνει στη θεσσαλική πεδιάδα
Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με τη λειψυδρία και η αγροτική της παραγωγή βαίνει προς μία βίαιη αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Κάθε χρόνο λόγω έλλειψης νερού αρκετοί παραγωγοί προχωρούν σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και αύξηση των ξηρικών, π.χ. το σιτάρι. Ωστόσο, οικονομικοί φορείς της Θεσσαλίας θεωρούν ότι η προοπτική αυτή θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση τον κάμπο και τους παραγωγούς, καθώς η τιμή του σκληρού σίτου δεν δίνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό, ενώ δεν συντηρεί μία μεγάλη επαγγελματική γκάμα.
Στα παραπάνω διλήμματα-προβλήματα, τις απαντήσεις και ενδεχομένως τη λύση έρχεται να δώσει η κινόα, μία νέα καλλιέργεια, η οποία χρόνο με τον χρόνο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη θεσσαλική πεδιάδα. Ήδη, αρκετοί παραγωγοί, οι οποίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις τιμές στα σιτηρά ή κάποια ψυχανθή, προχώρησαν σε υποβολή αίτησης πρόθεσης σποράς προς την εταιρεία που παρέχει σπόρους, γεωπονικές συμβουλές και συμβολαιακή γεωργία.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της κινόας είναι ότι παρέχει εξασφαλισμένο εισόδημα μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, καθώς και ότι είναι μια καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον και ξεκούραστη τόσο για το έδαφος, όσο και για τον παραγωγό κ.ά.
Η κινόα ήρθε για να μείνει στη Θεσσαλία, στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδανικές για την καλλιέργειά της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετά πειράματα.
«Πρόκειται για μία ξεκούραστη καλλιέργεια, καθώς δεν απαιτεί πολύ νερό και έχει μικρό καλλιεργητικό κύκλο εργασιών»Θ. Μούσιος και Χ. Φτάρας αγρότες από το Κιλελέρ
Κατά τη διάρκεια του 19oυ Συνεδρίου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών, με τίτλο «Καινοτομία – Ανθεκτικότητα – Βιώσιμη Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα, διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως η επίκουρος καθηγήτρια Γεωργίας και Καινοτόμων Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Κακαμπούκη, και ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο ΓΠΑ, Δρ Δημήτρης Μπιλάλης, αναφέρθηκαν στις θετικές προοπτικές που έχει η καλλιέργεια της κινόας στη χώρα μας. Εστίασαν, επίσης, στο πώς μπορεί να ενισχύσει τον αγροδιατροφικό κλάδο και να αποτελέσει εργαλείο για την επίτευξη των αγροπεριβαλλοντικών στόχων της ΕΕ.
Οι έμπειροι αγρότες από το Κιλελέρ, Θανάσης Μούσιος και Χρήστος Φτάρας, είναι από τους πρώτους που αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να ασχοληθούν με την κινόα και, όπως υποστηρίζουν, η απόφασή τους επιβραβεύθηκε. «Πρόκειται για μία ξεκούραστη καλλιέργεια, καθώς δεν απαιτεί πολύ νερό και έχει μικρό καλλιεργητικό κύκλο εργασιών. Επιπλέον, υπάρχει σταθερή και εξειδικευμένη γεωπονική υποστήριξη (για τους συναδέλφους που δεν είναι έμπειροι). Το βασικό πλεονέκτημα, όμως, είναι η εξασφαλισμένη προώθηση του προϊόντος στην αγορά, μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Δεν έχεις το άγχος σε ποια τιμή θα πουλήσεις το προϊόν. Επιπλέον, μέσω των Οικολογικών Σχημάτων, λαμβάνει έξτρα οικονομική ενίσχυση», σημειώνουν.
Ο Λαρισαίος γεωπόνος Μιχάλης Μπεκύρης, ο οποίος προσφέρει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για μία σωστή καλλιεργητική πρακτική στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, εξηγεί γιατί αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με τη γνωστή υπερτροφή. «Η κινόα έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, είναι ανθεκτική στην ξηρασία, απαιτεί ελάχιστη ποσότητα νερού και λίγες καλλιεργητικές φροντίδες. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η κινόα ανήκει σε αυτά τα τρόφιμα. Τα πειράματα που διεξήγαγε σε αγρούς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ελπιδοφόρα και κατέδειξαν ότι η εν λόγω καλλιέργεια είναι ελκυστική, προσοδοφόρα και αποδοτική», περιγράφει.
Ο Τρικαλινός γεωπόνος Χρήστος Ιακωβάκης εκτιμά ότι «η Θεσσαλία θα κάνει μια μεγάληστροφή προς το συγκεκριμένο φυτό τα επόμενα χρόνια λόγω κόστους, αλλά και του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη αρδευτικού νερού».
Ζήτηση στη διατροφή
Η ζήτηση της κινόας αυξάνεται διαρκώς λόγω των νέων διατροφικών τάσεων (π.χ. vegan κ.λπ.) ιδίως σε χώρες με ανεπτυγμένα μοντέλα υγιεινής διατροφής. Η ζήτησή της είναι ιδιαίτερα αυξημένη από τους καταναλωτές κυρίως στα αρτοσκευάσματα, αλλά παρατηρείται και σε άλλα βρώσιμα προϊόντα. Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης και στην αγορά παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως και η δυνατότητα χρήσης υποπροϊόντων στο κομμάτι των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.