Νέο Αγιονέρι: Η πολύχρονη παράδοση στην παραγωγή καρπουζιών

Η κιλκισιώτικη γη με τα ονομαστά καλοκαιρινά φρούτα

Αν μια περιοχή στην Κεντρική Μακεδονία έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή καρπουζιών, τότε αυτή είναι το Νέο Αγιονέρι Κιλκίς. Πρόκειται για καλλιέργεια που χάνεται στα βάθη των χρόνων και μέχρι σήμερα τηρείται αδιαλείπτως, περνώντας από γενιά σε γενιά. Μάλιστα σήμερα, με την οικονομική κρίση, ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που αν και εποχιακή, η υπεραξία της προσφέρει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της περιοχής.

Στο Νέο Αγιονέρι, οι μισοί και πλέον κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με αυτή την καλλιέργεια, η έκταση της οποίας ξεπερνά τα 700 στρέμματα. Το καρπούζι στην περιοχή είναι μια ολόκληρη ζωή, αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Η. Παπαπροδρόμου. Γίνονται καρπουζάδες από γενιά σε γενιά. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά αυτού του καλοκαιρινού φρούτου, ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρει πως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η ποιότητα του εδάφους που ευνοούν την ανάπτυξη για ένα ξεχωριστό, τραγανό και κυρίως γλυκό σαν μέλι καρπούζι.

Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής είναι οι Απόστολος Τσαουσίδης και Ιορδάνης Ανθεμίδης, με 50 και 80 στρ. αντίστοιχα. Και οι δύο παραγωγοί αναφέρουν είναι μια δαπανηρή καλλιέργεια, χρειάζεται πολλά νερά και μπορεί να αγγίζει τα 200 ευρώ το στρέμμα στα σκεπαστά. Σε ό,τι αφορά την απόδοση και πάντα ανάλογα με τις συνθήκες, η παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 10-15 τόνους. Η συνολική παραγωγή του κ. Ανθεμίδη αναμένεται να φτάσει τους 800 τόνους. Η ιδιαιτερότητα αυτής της καλλιέργειας στην περιοχή, με σκοπό το έδαφος να κρατήσει όλα τα ωφέλιμα στοιχεία του, είναι πως κάθε χρόνο αλλάζει η καλλιέργεια στα χωράφια.

Καρπούζια μπαίνουν κάθε 5, 7, ή ακόμη και 20 χρόνια, τονίζει ο κ. Ανθεμίδης, ενώ δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, αλλά φυσικό λίπασμα. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές απολαβές, ο κ. Ανθεμίδης σημειώνει ότι μέχρι πριν από 3 χρόνια η καλλιέργεια των καρπουζιών δεν επιδοτούταν και δεν υπήρχε καμιά βοήθεια από το κράτος. Ο κ. Τσαουσίδης, που και ο ίδιος κληρονόμησε την καλλιέργεια από τον πατέρα του, αναφέρει πως το χώμα είναι αυτό που κάνει τα καρπούζια ξεχωριστά και ο τρόπος που καλλιεργείται, επειδή δεν μπαίνουν μεγάλες εκτάσεις. Η φετινή παραγωγή, συμπληρώνει, φαίνεται πως εξελίσσεται πολύ καλά. Η τιμή που φεύγει από τους παραγωγούς προς τους χονδρεμπόρους σήμερα, για την όψιμη παραγωγή, είναι 20-25 λεπτά το κιλό, ενώ μέσα από το χωράφι, 15-20 λεπτά.