Νέο αγροτικό νομοσχέδιο στις ΗΠΑ: Στο επίκεντρο τα κουπόνια σίτισης και η αγροτική έρευνα

Νέο αγροτικό νομοσχέδιο στις ΗΠΑ
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Κόναγουεϊ. Μετά τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών λεπτομερειών από τον Ρεμπουμπλικανό βουλευτή, το κεντρικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα είναι εάν το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει τις 218 ψήφους που απαιτούνται, ώστε να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σχέδιο του Κόναγουεϊ απηχεί τις κατά καιρούς εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας στα 5-7 εκατομμύρια για Αμερικανούς χαμηλοεισοδηματίες που λαμβάνουν τα γνωστά «κουπόνια σίτισης». Στόχος της επιτροπής γεωργίας είναι περίπου 1 εκατομμύριο ωφελούμενοι να εγκαταλείψουν το SNAP σε ορίζοντα δεκαετίας.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η προσπάθεια μείωσης του προϋπολογισμού του προγράμματος SNAP έχει προκαλέσει τη μήνιν των Δημοκρατικών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της επικεφαλής της παράταξης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «προδοσία για τις αγροτικές κοινότητες και τις εργαζόμενες οικογένειες».

Οι αντιδράσεις, όμως, δεν σταματούν εκεί. Πριν από λίγες ημέρες, ένας συνασπισμός 16 πανεπιστημίων, που τρέχουν μεγάλα προγράμματα αγροτικής έρευνας, συγκεντρώθηκε στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών για να απευθύνει έκκληση στους νομοθέτες να παράσχουν περισσότερες επιχορηγήσεις για ερευνητικούς σκοπούς. Και όλα αυτά, διότι με το νέο νομοσχέδιο η χρηματοδότηση της έρευνας παραμένει αμετάβλητη, με μοναδική εξαίρεση την ετήσια αύξηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων στα κονδύλια για την έρευνα σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα (κυρίως για την καταπολέμηση των παράνομων εισαγωγών βιολογικών προϊόντων). Σε γενικές γραμμές, είναι εμφανές ότι από τον κλάδο των αγροτικών ερευνών λείπει η απαραίτητη ώθηση που χρειάζονται οι ΗΠΑ στον αγώνα δρόμου με την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις ΗΠΑ στη χρηματοδότηση της έρευνας, παρέχοντας τους διπλάσιους πόρους. Αυξάνονται, λοιπόν, οι ανησυχίες αναφορικά με τις συνέπειες για τον εγχώριο αγροτικό κλάδο, εφόσον οι ΗΠΑ δεν καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Πέρα από τα πεδία διένεξης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τροποποιήσεις διατάξεων σχετικά με το δίχτυ ασφαλείας στους παραγωγούς γαλακτοκομικών. Ακόμη, προβλέπεται η διάθεση 582 εκατ. δολαρίων ετησίως για δάνεια και επιχορηγήσεις που σχετίζονται με τα αγροτικά ευρυζωνικά δίκτυα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε τέτοια έργα. Επιπλέον, διευρύνεται ο όρος της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Τέλος, οι εκτάσεις που είναι εγγεγραμμένες στο πρόγραμμα διατήρησης αποθεματικών -το οποίο ενισχύει οικονομικά τους αγρότες για την εξαίρεση περιβαλλοντικά ευάλωτων περιοχών από την παραγωγή- θα αυξηθεί από 24 εκατομμύρια στρέμματα σε 29 εκατομμύρια.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress