Αυτό το άρθρο είναι 19 μηνών

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του νέου αγροδιατροφικού άξονα που στήνουν Γαλλία και Ισπανία στην Ευρώπη

Τι προβλέπεται στη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών στη Βαρκελώνη
01/02/2023
4' διάβασμα
ti-perilamvanei-i-atzenta-tou-neou-agrodiatrofikou-axona-pou-stinoun-gallia-kai-ispania-stin-evropi-284160

Ο γαλλοϊσπανικός άξονας της αγροδιατροφής έδωσε το στίγμα του πριν από λίγες μέρες στη Βαρκελώνη, κατά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες. Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να σημαίνει πολλά όσον αφορά τη διαμόρφωση των δυναμικών της επόμενης μέρας για την Ευρώπη, σε μια συγκυρία όπου ο άξονας Γαλλίας-Γερμανίας δεν διανύει την καλύτερη περίοδό του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και Επισιτιστικής Κυριαρχίας της Γαλλίας, η αγροδιατροφή βρίσκεται μεταξύ των κύριων τομέων συνεργασίας που επιθυμούν να ενισχύσουν η Γαλλία και η Ισπανία. Το άρθρο 27 της Συνθήκης υπογραμμίζει την προσκόλληση των δύο χωρών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τονίζοντας τον ρόλο της στην επισιτιστική ασφάλεια και στην ασφάλεια τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την επίτευξη κοινών θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την εφαρμογή ενός βιώσιμου αγροτικού τομέα που θα εγγυάται την απαιτούμενη παραγωγική ικανότητα για τον επισιτισμό των πολιτών.

Στόχος η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα

Στο περιθώριο της διμερούς συνόδου κορυφής που διεξήχθη στην καταλανική πρωτεύουσα, οι δύο υπουργοί Γεωργίας, ο Γάλλος Μαρκ Φεσνό και ο Ισπανός Λουίς Πλάνας, πραγματοποίησαν από κοινού συνάντηση, συμφωνώντας να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σε αυτήν, αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επισιτιστική ασφάλεια και την παραγωγική και υλικοτεχνική ικανότητα της Ουκρανίας, καθώς και μηχανισμών όπως η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι καθιστούν εφικτή την εμπορία των ουκρανικών τροφίμων.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών προϊόντων αγροδιατροφής. Ακόμη, οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να συνεχίσει η Κομισιόν να εργάζεται για την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη, προκειμένου να εγγυηθεί την οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων και να υποστηρίξει τη θέσπιση στρατηγικής για τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης του νερού στη γεωργική παραγωγή.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη συνοχή μεταξύ αγροτικών και άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών και έκαναν ειδική μνεία στο εμπόριο, επιμένοντας στην προώθηση της αμοιβαιότητας στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω μηχανισμών όπως «ρήτρες αντικατοπτρισμού», οι οποίες διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες παράγονται υπό εφάμιλλα πρότυπα με αυτά που απαιτούνται από τους παραγωγούς της ΕΕ.

Οι Φεσνό και Πλάνας επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να επιτύχουν τις απαραίτητες αλλαγές στις νομοθετικές προτάσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) και την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, που βρίσκονται υπό συζήτηση.

Εξέτασαν, ακόμη, το ζήτημα των μελλοντικών προτάσεων σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την επισήμανση των τροφίμων και την πιστοποίηση άνθρακα, ενόψει της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (από την 1η Ιουλίου). Μια περαιτέρω δέσμευση που δόθηκε από τις δύο χώρες ήταν ότι θα διατηρήσουν τη συνεργατική τους προσέγγιση για την υγεία των ζώων και των φυτών.

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και οι επακόλουθες οικονομικές δυσκολίες, καθώς και η επιδείνωση της πείνας στον κόσμο αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναζητήσουν από κοινού λύσεις», ανέφερε ο Φεσνό σε ανακοίνωση. «Τα δύο μεγάλα αγροτικά έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία και η Ισπανία, συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτικό, διοικητικό και επαγγελματικό επίπεδο. Είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε περαιτέρω αυτήν τη διμερή σχέση».

Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να σημαίνει πολλά όσον αφορά τη διαμόρφωση των δυναμικών της επόμενης μέρας για την Ευρώπη, σε μια συγκυρία όπου ο άξονας Γαλλίας-Γερμανίας δεν διανύει την καλύτερη περίοδό του