Το νέο διαλογητήριο «σκανάρει» ξεχωριστά κάθε μήλο Ζαγορίν

Αναβάθμιση ποιότητας και ελαχιστοποίηση απωλειών προσφέρει στον ΑΣ Ζαγοράς η καινούργια επένδυση

Με ένα νέο, υπερσύγχρονο διαλογητήριο μήλων, αλλά και ένα νέο συσκευαστήριο έχει εξοπλιστεί πλέον ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, κλιμακώνοντας το επενδυτικό του πρόγραμμα.

Αμφότερα τέθηκαν σε λειτουργία από την έναρξη της τρέχουσας εμπορικής περιόδου κι έρχονται να αναβαθμίσουν την ποιότητα των προϊόντων που διακινεί ο συνεταιρισμός. Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων με την προσθήκη νεών ψυκτικών θαλάμων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού πλάνου ανέρχεται σε 4,76 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Μέτρο 4.2.1 του ΠΑΑ, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «ΥΧ».

Αυξάνεται η παραγωγή

«Βλέπουμε ότι η παραγωγή έχει ανοδική τάση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, υπογραμμίζοντας την πρόθεση του συνεταιρισμού να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τις νέες ανάγκες που δημιουργεί αυτή η τάση. Συμπληρώνοντας πλέον 105 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, η οργάνωση έχει στο δυναμικό της περισσότερους από 800 παραγωγούς από τα χωριά Ζαγορά, Πουρί και Μακρυράχη.

Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται ακριβώς στην ενσωμάτωση τα τελευταία χρόνια παραγωγών από τα γειτονικά στη Ζαγορά χωριά, αλλά κυρίως στις αναδιαρθρώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο συνεταιρισμός, εφαρμόζοντας τεχνικές για καλύτερες αποδόσεις, πάντα με το τρίπτυχο «προστασία των παραγωγών, διασφάλιση των καταναλωτών και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος».

Tο διαλογητήριο, που ενέταξε φέτος στο δυναμικό του ο ΑΣ Ζαγοράς, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Πολίτης, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματου ελέγχου της ποιότητας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κάθε καρπού. «Τα μήλα μπαίνουν με νερό και βγαίνουν από νερό, κάτι που περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες κρούσης και τις ενδεχόμενες απώλειες κατά τη διαλογή τους.

Επιπλέον, το νέο σύστημα επιτρέπει την ταξινόμησή τους με βάση και άλλες παραμέτρους, δηλαδή όχι μόνο βάσει μεγέθους και χρώματος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διαλογητήρια σήμερα», εξηγεί ο ίδιος. «Κάθε μήλο στην ουσία, ‘‘φωτογραφίζεται’’. Περνάει μέσα στο λογισμικό όλη η παρτίδα, οπότε κατευθείαν ταξινομείται με τις παραμέτρους που θέτουμε εμείς», προσθέτει ο κ. Πολίτης, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα ο εσωτερικός έλεγχος της μονάδας μπορούσε να γίνει μόνο με τακτικές δειγματοληψίες, οι οποίες βέβαια θα συνεχιστούν.

Το νέο σύστημα εφαρμόζεται κυρίως στα κόκκινα μήλα, τα οποία είναι το βασικό προϊόν και ξεπερνούν το 85% της συνολικής παραγωγής του ΑΣ Ζαγοράς. Παράλληλα, το υπερσύγχρονο συσκευαστήριο αυξάνει τις ταχύτητες συσκευασίας τους. «Πρόκειται για μηχανήματα υψηλής εξειδίκευσης, για περιπτώσεις που έχεις μεγάλη παραγωγή», σημειώνει ο κ. Πολίτης.