Νέο δίκτυο επτά πόλεων από την Ελλάδα και την Κύπρο για την κλιματική ουδετερότητα

Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Τρικκαίων, Ιωαννιτών, Κοζάνης, Καλαμάτας και Λεμεσού για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου, δημιουργώντας το νέο δίκτυο ClimaNet. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας από τους επτά δημάρχους των προαναφερόμενων πόλεων. Το ClimaNet ουσιαστικά αποτελεί τον φορέα με τον οποίο θα προχωρήσουν οι δράσεις για την υλοποίηση των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27/2 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επεσήμανε πως την εποχή των μεγάλων κρίσεων και απειλών, οι δήμοι που συμμετέχουν στο δίκτυο επιλέγουν να ενώσουν δυνάμεις, να δραστηριοποιηθούν και να κινηθούν «επιθετικά», για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Θα επιδιώξουμε, μέσω της κοινής μας δράσης, να αναπτύξουμε ενιαία πρότυπα και εφαρμοστικές πολιτικές, για την αστική θωράκιση των πόλεών μας έναντι των κινδύνων από ακραία φυσικά φαινόμενα», είπε ο κ. Δούκας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, συμπλήρωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Ενώνοντας δυνάμεις, πρέπει να βρούμε τρόπους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια γενναία πολιτική. Όλοι τρέξαμε γρήγορα ώστε σήμερα να έχουμε στα χέρια μας το πρώτο εργαλείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί».
Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, υπογράμμισε πως η συνεργασία αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη των πόλεων, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων για την πράσινη μετάβαση. «Δημιουργούμε έναν δυναμικό μηχανισμό αλληλεπίδρασης, που δεν συναντάται συχνά στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Σακκάς, ενώ ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πόλεις μας, αν και δεν είναι οι βασικοί υπαίτιοι της κλιματικής κρίσης, καλούνται να αναλάβουν δυσανάλογου βάρους προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεών της και να συμβάλλουν καθοριστικά στην πράσινη μετάβαση».
Επίσης, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα ο δήμαρχος Κοζάνης, Ιωάννης Κοκκαλιάρης, ανέφερε πως μέσω του δικτύου «θα ενισχυθεί σημαντικά η δυνατότητα των πόλεων που συμμετέχουν για διεκδικήσεις από κοινού μέσα από μια σταθερή, αξιόπιστη και αποτελεσματική συνεργασία», ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, πρόσθεσε: «Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία εμείς οι ίδιοι, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, πώς κινούμαστε, πώς σχεδιάζουμε, πώς ζούμε στις πόλεις. Δεσμευόμαστε στους πολίτες μας να δημιουργήσουμε πόλεις φιλικές προς το περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες». Στην εκδήλωση της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ο οποίος τόνισε: «Είναι μία σημαντική στιγμή, όπου οι πόλεις μας, ενωμένες, προχωρούν σε μια ιστορική συνεργασία για την κλιματική ουδετερότητα και αποκτούν ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματική διεκδίκηση πόρων, τη χάραξη στρατηγικών και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης».
Στόχοι του δικτύου
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, το δίκτυο αναπτύσσει ενιαία πρότυπα και εφαρμοστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των αιτιών και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Στόχος είναι η αστική θωράκιση έναντι των κινδύνων από ακραία φυσικά φαινόμενα στον αστικό ιστό, αλλά και στο εξωαστικό φυσικό ή ανθρωπογενές περιβάλλον (π.χ. παρατεταμένοι καύσωνες, θερμική νησίδα κ.ά.).
Αυτό θα επιτευχθεί με την προώθηση κοινών μεθόδων για τους θεματικούς πυλώνες της κλιματικής ουδετερότητας, όπως ενέργεια και ΑΠΕ, βιώσιμη αστική κινητικότητα και city logistics, διαχείριση και μείωση αποβλήτων, πολεοδομικές ρυθμίσεις και χρήσεις γης, αστικό και φυσικό περιβάλλον, έξυπνη πόλη και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Στο δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν ιθύνοντες από όλα τα επίπεδα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας και των φορέων, για να προωθηθούν πολιτικές, αλλά και επενδύσεις «πράσινου» χαρακτήρα, με σκοπό την κλιματική ουδετερότητα, που αποτελεί τον βασικό στόχο των επτά πόλεων στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις». Οι επτά αυτοί δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Τρικκαίων, Ιωαννιτών, Κοζάνης, Καλαμάτας και Λεμεσού) θα λαμβάνουν επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, η οποία θα μπορεί στη συνέχεια να δοθεί και σε άλλους δήμους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα κλιματικής ουδετερότητας.
Επισημαίνεται πως η υποστήριξη των δήμων που συμμετέχουν στο δίκτυο επιτυγχάνεται μέσω ενός μηχανισμού ταχείας μελετητικής και αδειοδοτικής ωρίμανσης έργων και ολοκληρωμένων σχεδίων, όπως ονομάζεται, που θα κινείται ενδεικτικά στα εξής πεδία:
- Ενεργειακές παρεμβάσεις εξοικονόμησης στον δημόσιο χώρο και τα κτήρια.
- Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Παρεμβάσεις στη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
- Δράσεις για την διαχείριση απορριμμάτων,
- Αστικός ανασχεδιασμός και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις.
- Γενικευμένος αστικός και περιαστικός πρασινισμός.
- Τεχνολογίες «Έξυπνης Πόλης».
- Δράσεις θωράκισης στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.