Νέο επενδυτικό προφίλ για τη ΣΥΚΙΚΗ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο της ΣΥΚΙΚΗ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της συνεταιριστικής επιχείρησης, με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Απαλλαγμένη πλέον από τα χρέη και τα βαρίδια του παρελθόντος, η ΣΥΚΙΚΗ, που αποτελεί συνεταιριστική οργάνωση-πρότυπο, προχωρά πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με στρατηγική και στόχους που θα υπηρετούν σε απόλυτο βαθμό τα συμφέροντα των παραγωγών.

Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πρόεδρος της οργάνωσης, αισθάνεται δικαιωμένος για τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει και τις επιλογές του και τονίζει στην «ΥΧ»: «Ήμασταν από τους πρώτους που κατέθεσαν πρόταση τον Ιούνιο του 2022 και επειδή ο φάκελος ήταν σωστά δομημένος, πετύχαμε την έγκριση στα τέλη Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Η δράση αφορά την πράσινη μετάβαση στην καινοτομία και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων».

Όπως εξηγεί, «οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν κτηριακές υποδομές, αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι πρόσθετες δράσεις πλαισιώνουν μία λογική που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνεταιρισμού, αλλά και στην αυτοματοποίησή του.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, με απώτερο στόχο και σκοπό -ο οποίος επιτυγχάνεται- να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

Επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, προσθέτει ότι «ο συνεταιρισμός, μέσα από το πρόγραμμα, επένδυσε στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στην αναβάθμισή του, προχωρώντας μάλιστα στην απόκτηση νέας γραμμής παραγωγής, η οποία λειτουργεί αυτοματοποιημένα και με τη δυνατότητα να παράγει και να τυποποιεί σε χρόνους πραγματικά σύντομους, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των ξένων αγορών», σημειώνει και προσθέτει: «Έτσι, ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια με την έλλειψη εργατικών χεριών. Με την απόκτηση των νέων μηχανημάτων, μηδενίζουμε τους χρόνους τυποποίησης και μειώνουμε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις σε εργάτες.

Αξίζει να αναφέρω ότι για έναν συγκεκριμένο κωδικό στα σημερινά μηχανήματα απασχολούνται 5 άτομα, ενώ στα προηγούμενα από 55 έως 60. Έτσι, ξεφεύγουμε από τον κίνδυνο ακύρωσης παραγγελιών, όπως έγινε και την περασμένη χρονιά, λόγω καθυστέρησης».

Ο κύριος όγκος των προϊόντων της ΣΥΚΙΚΗ κατευθύνεται στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και οι υπόλοιπες ποσότητες σε Βόρεια Αμερική, Αυστραλία κ.λπ. «Η αγορά νέων μηχανημάτων είχε στόχο να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στις απαιτήσεις για συσκευασία των ξένων αγορών. Έτσι, η ΣΥΙΚΙΚΗ δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς οι νέες συσκευασίες έχουν άριστη διατηρησιμότητα στον χρόνο», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα γραμμή θα αρχίσει τη λειτουργία της μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Νέα προϊόντα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχέδια της συνεταιριστικής οργάνωσης σχετικά με την τυποποίηση νέων προϊόντων. Όπως μας εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος, ο νέος σχεδιασμός, που προτάθηκε και έγινε δεκτός από την διοίκηση, αφορά την αξιοποίηση νέων προϊόντων.

«Θεωρούμε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε τους πελάτες μας σε νέα προϊόντα. Να θυμίσω εδώ ότι η ΣΥΚΙΚΗ είναι συνεταιρισμός σύκων και ξηρών καρπών. Εάν λοιπόν καταγραφεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο το ενδιαφέρον των συνεργατών μας και των πελατών -ενδιαφέρον που φαίνεται ότι υπάρχει-, θα προχωρήσουμε, γιατί διαθέτουμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Τέτοια προϊόντα είναι οι αραχίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα, οι χουρμάδες και η ρίγανη», επισημαίνει.

Ενέργεια

Ένα από τα μεγάλη οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος είναι η αυτονομία σε ενέργεια. «Τοποθετήσαμε ήδη το φωτοβολταϊκό ισχύος 100MW ώστε να μην έχουμε κανένα ενεργειακό πρόβλημα τόσο εδώ στην κεντρική παραγωγική μονάδα όσο και στις περιφερειακές αποθήκες και τα απεντομωτήρια», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος. Και προσθέτει: «Παράλληλα, αναμένεται να γίνει αλλαγή όλων των λαμπτήρων με νέου τύπου, που θα εξοικονομούν ενέργεια».