Νέο κανάλι για τα ελληνικά τρόφιμα ανοίγει η συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας

Νέο κανάλι για τα ελληνικά τρόφιμα ανοίγει η συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σοβαρά οικονομικά οφέλη για την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική αγροδιατροφική βιομηχανία φέρνει η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας, που έκλεισε έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων και εξασφαλίζει πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά για περισσότερα από 200 είδη τροφίμων και ποτών της ΕΕ, καθώς και προστασία ενός σημαντικού αριθμού προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Από τη σταδιακή εφαρμογή της στις αρχές του 2019, αναμένεται εξάλειψη των δασμών για το 90% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, ενώ κατά την πλήρη ισχύ της το 97% των ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών που εξάγονται στην ιαπωνική αγορά θα απολαμβάνει μειωμένη ή πλήρη δασμολογική ελάφρυνση ή απαλλαγή αντίστοιχα. Η δασμολογική ελάφρυνση αναμένεται να ωφελήσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΕ προς την Ιαπωνία υπερβαίνουν τα 58 και τα 28 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά προϊόντα αγροτοδιατροφής, η Ιαπωνία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο αγοραστή τους, με ετήσια αξία εισαγωγών που υπερβαίνει τα 5,7 δισ. ευρώ.

«Η ευρωπαϊκή γεωργία έχει κάτι να γιορτάσει», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «τη μεγαλύτερη διμερή συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ποτέ η ΕΕ».

Ελαιόλαδο, φέτα και μαστίχα οι κερδισμένοι

Με την αξία των ετήσιων εξαγωγών προς την ιαπωνική αγορά για τη χώρα μας να ανέρχεται στα 121 εκατ. ευρώ, σημαντικά αναμένονται τα οφέλη και για τις ελληνικές εξαγωγές. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναγνώριση, προστασία και δασμολογική απαλλαγή για τη φέτα ΠΟΠ, ενώ διατηρεί τα αναγνωρισμένα ΠΟΠ, όπως το ελαιόλαδο Σητείας Λασιθίου και τις ελιές Καλαμών, καθώς και τη μαστίχα Χίου. «Η συμφωνία θα ωθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα», επισήμανε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο, προβλέποντας παράλληλα έμμεσο όφελος για το ελαιόλαδο από το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς στα προϊόντα της ΕΕ.

-Διαφήμιση-