Νέο νομικό καθεστώς για το πάρκο Τρίτση

Νέο νομικό καθεστώς για το πάρκο Τρίτση

Αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης και για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς  έφτασε στο έσχατο σημείο, να σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση, πριν λίγες μέρες και να επανέλθει με κυβερνητική παρέμβαση.  

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που εκτείνεται στα όρια μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού με στόχο, να λειτουργήσει καλύτερα, αφού οι δομές του ήταν κατεστραμμένες. Νεκρά ζώα και πουλιά  έφτασαν να συνθέτουν το τοπίο του πιο σημαντικού πνεύμονα πρασίνου της  Δυτικής Αθήνας. Το Πάρκο Τρίτση συστήθηκε αρχικά µε το προεδρικό διάταγμα 184/2002 (Α΄ 172) ως αυτοτελές νοµικό πρόσωπο και, κατόπιν με το νόμο  4002/2011  συγχωνεύθηκε, µε τον «Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόµενων Περιοχών Αττικής».

Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται η ίδρυση νέου φορέα διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» ή αλλιώς στο εξής «Πάρκο Τρίτση», με την επωνυμία Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας. Βασική αιτιολογία ότι το προηγούμενο καθεστώς διαχείρισης δε λειτούργησε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η δραματική κατάσταση.

Ωστόσω, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου υπήρξαν αντιδράσεις για το αν και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει με νέο καθεστώς , λόγω έλλειψης πόρων των δήμων και κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε στην τύχη του επί ενάμιση χρόνο το πάρκο Τρίτση.

Διαβάστε ακόμη: Ηλεκτροδοτήθηκε το Πάρκο Τρίτση 

Στο νέο φορέα πρόκειται να υπάρξει γενικός διευθυντής και μέλη που υποδεικνύονται  από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή εκπροσώπους των δήμων, που είναι η γεωγραφική έδρα του πάρκου, καθώς και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.  

Ο  υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με το Πάρκο Τρίτση επέμεινε ότι η ευθύνη διαχείρισης πρέπει να παραμείνει στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και στους δήμους, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.  Ζήτησε συνέχιση της χρηματοδότησης και επίλυση των επιμέρους προβλημάτων συντασσόμενος με το δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο, ο οποίος διαφώνησε  με τη ρύθμιση Σκουρλέτη – Τσιρώνη.

Έτσι, ενώ ο νόμος για τις ΑΠΕ ψηφίστηκε και με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ καταψηφίστηκε από πλευράς τους η ρύθμιση της κυβέρνησης για παραχώρηση του Πάρκου Τρίτση σε ένα ΝΠΙΔ, με ορισμό Γενικού Διευθυντή και την επιλογή να  χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της Αυτοδιοίκησης.

Άννα Στεργίου